Autodisciplina – Cucereste-ti viata ca un General

Posted on May 22, 2013, 7:20 am
18 mins

autodisciplina-generalAu trecut de mult vremurile în care te aflai călare în fruntea unei armate de luptători, îmbrăcat într-o armură grea şi purtând la centură o sabie strălucitoare moştenită din generaţie în generaţie de la strămoşii tăi.

Îţi aminteşti că pe atunci lucrurile erau simple. Cunoşteai arta războiului, creasei o strategie clară şi tot ce aveai de cucerit era un nou teritoriu. Înainte de a intra în luptă îţi cunoşteai camarazii de arme, aveai harta clară a câmpului de bătălie şi învăţasei totul despre cei cu care aveai să te înfrunţi. De atunci au trecut sute de ani şi acum lucrurile s-au schimbat mult.

Eşti tot un General, dar acum lupta nu o mai duci cu un inamic material. Acum nu mai trebuie să cucereşti un teritoriu, acum trebuie să te cucereşti pe tine.

La fel ca şi atunci, ai sub comanda ta legiuni întregi gata să te slujească. Doar că de data aceasta puterea fiecărei legiuni este dată de abilitatea ta de a fi dispus să îţi înfrunţi zona de confort, de sacrificiul pe care eşti dispus să îl înduri şi de cât de hotărât eşti să ajungi acolo unde ţi-ai propus.

Spre deosebire de luptele tale din trecut, acum totul este confuz. Nu te-a învăţat nimeni cum să îţi cunoşti cu adevărat legiunile, harta teritoriului este mai ambiguă că niciodată şi se schimbă în permanenţă, iar cel pe care trebuie să îl înfrunţi îţi cunoaşte deja toate mişcările.

Acum, pentru a câştiga lupta şi a-ţi atinge adevăratul potenţial trebuie să fii în stare să îţi controlezi mintea, emoţiile şi sentimentele la fel cum un General îşi conduce legiunile.

Cu toţii ştim că atunci când este vorba de arta războiului, DISCIPLINA este unul dintre lucrurile de bază. Dacă nu ştii să îţi disciplinezi “legiunile din interiorul tău” nu numai că poţi pierde lupta, dar totul se poate întoarce împotriva ta.

Un bărbat nu trăieşte cu adevărat până în momentul în care nu începe să se disciplineze şi să trăiască viaţa cu adevărat după propriile reguli. În sens contrar îşi iroseşte viaţa lăsându-se controlat de mediul din jurul său în loc să fie el cel ce controlează tot ceea ce îl înconjoară.

Un bărbat a cărui lume interioară nu este disciplinată şi este guvernată de haos, va transmite această stare şi în lumea materială din jurul său. Nefiind disciplinat nu va reuşi niciodată să realizeze un ţel măreţ şi va sfârşi prin a muri simţind un gust amar în gură.

Din acest motiv înainte de a-ţi propune să cucereşti un obiectiv în lumea materială, trebuie să câştigi mai întâi lupta cu tine şi să înveţi să lucrezi constructiv cu propria ta minte şi propriile emoţii. Acest lucru se face prin autodisciplină.

Acelaşi lucru ne-a învăţat şi înţeleptul Morihei Ueshiba (fondatorul stilului Aikido) care a spus: “Adevărata victorie este atunci când te cucereşti pe tine însuţi (Masakatsu Agatsu).”

Ce este autodisciplina?

 

Autodisciplina este abilitatea de a te controla pentru fi capabil să acţionezi într-un anumit scop, indiferent de starea emoţional în care te afli.

Autodisciplina este o “armă” foarte puternică care dacă este “mânuită” aşa cum trebuie te poate ajuta să realizezi aproape tot ceea ce îţi doreşti.

Mulţi oameni cred că au idee despre ce înseamnă autodisciplina, dar problema este că nu ştiu când şi cum să combine ingredientele pe care le au pentru a avea rezultate.

Cele mai importante ingrediente ce te vor ajuta sa te autodisciplinezi sunt:

 1. Autocontrolul
 2. Motivatia
 3. Persistenta

Autocontrolul


Învaţă să spui NU tuturor obiceiurilor, dorinţelor sau dependenţelor distructive. Multe dintre nevoile şi dorinţele pe care le avem trebuie ţinute sub control. Nu zic că trebuie de acum sa te transformi într-un robot raţional, dar e bine să facem o selecţie foarte atentă între obiceiurile care ne sunt cu adevărat necesare şi cele care nu ne ajută cu nimic (de exemplul statul la televizor, navigatul pe internet fără un scop precis, etc).

Atunci când începem să realizăm care ne sunt lucrurile folositoare şi care sunt cele care nu numai că nu ne folosesc la nimic, dar ne şi mănâncă din timp şi energie, începem să ne dezvoltăm foarte mult autodisciplina şi să fim propriul nostru manager.

O mare parte din societatea modernă în care trăim a fost construită pentru a ne transforma în nişte consumatori. Televiziunea, mass-media, publicitatea şi internetul scornesc sute de mii de feluri prin care să trezească în noi nevoi şi dorinţe mai mult sau mai puţin naturale în urma cărora ajungem să aruncăm cu bani, timp şi energie în stânga şi în dreapta.

Suntem sclavii strategiilor de marketing, campaniilor de promovare şi comportamentelor induse de societate. Au fost create atâtea “tendinţe”, dorinţe şi comportamente nesănătoase prin publicitate şi mass-media, încât suntem spălati pe creier să ne dorim din ce în ce mai multe lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie. Astfel am creat o societate în care este greu să NU fii supraponderal, nesănătos, falit, deprimat sau instabil emoţional.

Nu ne putem rupe cu totul din acest cerc vicios, dar ne putem autodisciplina pentru a fi mai puţin implicati în joc. Din acest motiv, din momentul în care conştientizam aceste lucruri, începem să ne controlăm emoţiile şi dorinţele şi putem face o distincţie clară între ce nu este necesar şi ce ne trebuie cu adevărat.

Autocontrolul acţionează ca un filtru împotriva influenţei puternice generate de publicitate, societate sau alte obiceiuri umane nocive.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru pentru a ieşi din acest cerc vicios este să identifici zonele cu probleme din viaţa ta care au scăpat de sub control. Începe să fii atent la ce mănânci, la ce obiceiuri nesănătoase ai, la ce fel de personalitate îţi dezvolţi, la cât de sănătos eşti, pe ce dai banii şi în ce direcţie se îndreaptă viaţa ta.

Din moment ce observi în ce departamente ai probleme, poţi începe să faci reparaţii din ce în ce mai mari începând cu paşi mici, dar zilnici. Nu poţi renunţa la un obicei nesănătos dintr-o dată, dar dacă începi cu paşi mici vei observa cum îţi este din ce în ce mai uşor să ajungi acolo unde vrei.

În concluzie, inspectează-ţi cu atenţie viaţa zilnică făcând un inventar al obiceiurilor tale bune şi al celor distructive, finalizând prin a te focusa pe depasirea provocarilor.

Motivatia

 

Motivaţia este acel ingredient care te face să treci la acţiune. Este un grup de motive care te fac să declanşezi o serie de acţiuni ce vor duce în cele din urmă la finalul pe care ţi-l doreşti.

Nu are nici un rost să încerci să te autodisciplinezi dacă îţi lipseşte motivaţia de a o face.

Motivaţia este de două feluri: motivaţia autentică şi motivaţia falsă. Cea din urmă este o problemă pe care o au foarte mulţi oameni. Este cazul acelora care se trezesc zilnic la o oră fixă pentru că trebuie să ajungă la serviciu şi nu pentru că aşa vor ei. Cei care se apucă să slăbească pentru ca partenerii lor de viaţă îi bat la cap să arate mai bine sunt iarăşi fals motivaţi.

Nu am să continui pentru că sper că aţi înţeles ideea. Această falsă motivaţie duce de multe ori la rezultate mediocre.

Pe de cealaltă parte, adevărată motivaţie este rezultatul unei puternice dorinţe personale care concentrează într-un singur punct gânduri, acţiuni si emoţii pentru a obţine o eficienţă maximă. Este vorba de lucrurile acelea pe care le faci cu pasiune.

Probabil ai observat că atunci când faci ceea ce îţi place, poţi lucra ore în şir fără să simţi oboseala.

Aceste două aspecte ale motivării sunt foarte importante pentru că fac diferenţa între succes şi eşec. Câte persoane crezi că vor avea o evoluţie explozivă dacă vor continua să lucreze la un job pe care îl urăsc? Cât succes vor avea unii sa îşi construiască un corp de culturist dacă iubita lor este cea care îi trimite la sală, sau cât de determinat este cineva să ajungă miliardar dacă tot ce face lună de lună este să se gândească doar la cum să îşi plătească facturile.

Şi până la urmă câţi dintre noi suntem cu adevărat motivati să devenim mai buni?

Suntem produsul a ceea ce facem în mod repetat. Dacă te opreşti şi acorzi mai multă atenţie unei zile normale din viaţa ta şi observi cu atenţie cum se desfăşoară îţi poţi da cu uşurinţă seama care sunt motivaţiile tale autentice şi care sunt cele false.

Prin urmare, când adevărata ta dorinţă este să te autosiciplinezi eşti deja cu un pas mai aproape de acest obiectiv.

Persistenta


Persistenţa poate fi definită prin încăpăţânarea de a continua să acţionezi şi să depui efort într-o numită direcţie chiar şi după ce ai dat greş de nenumărate ori.

Rareori se întâmplă ca un lucru de importanţă majoră să fie câştigat din prima încercare fără nici un fel de efort. Toţi oamenii de succes au o mentalitate care le spune să nu se dea bătuţi niciodată şi să continue indiferent de câte ori au dat greş.

Winston Churchill spunea: “Succesul este abilitatea de a trece de la un eşec la altul fără a-ţi pierde entuziasmul,” Ralph Waldo Emerson completează cu “Nici un lucru măreţ nu a fost atins fără entuziasm,” iar Benjamin Franklin era de părere că ”Energia şi persistenţa cucerec orice lucru”.

Lipsa voinţei de a continua este una dintre cele mai comune cauze care duc la eşec. Pentru a continua să lupţi nu ai nevoie decât de ce ai în interiorul tău, nu există nicio reţetă magică este doar voinţa ta de a continua indiferent de câte eşecuri ai avut deja.

Persistenţa merge mână în mână cu lucrurile pe care le-ai citit mai sus. Dacă eşti motivat şi acorzi atenţie obiceiurilor tale nu vei reuşi să te autodisciplinezi dacă la primul eşec renunţi.

Prin urmare, decide acum să fii de neoprit în tot ceea ce ţi-ai propus să faci. Priveşte-l ca pe un pact pe care îl faci cu tine însuţi. Odată ce ai facut acest pact vei începe să experimentezi cum este să îţi depăşeşti autolimitările fizice şi mentale.

In loc de concluzie


Când vine vorba de disciplină, avem în interiorul nostru doi cai care încearcă să ne tragă în sensuri diferite. Unul dintre ei este un mustang sălbatic iar celălalt este un cal de cavalerie. Mustangul încearcă să ne fure ochii spunându-ne că disciplina ne îngrădeşte libertatea. Ne urlă în urechi că libertatea supremă este să poţi să faci tot timpul doar ce îţi convine. Poţi să mănânci ce vrei în loc să ai grijă să ai o alimentaţie sănătoasă, poţi să leneveşti toată ziua în loc să munceşti, poţi să bei până dimineaţa în loc să înveţi, poţi să laşi să îţi crească burta în loc să mergi la sală sau poţi să stai mereu comod în casă renunţând la o viaţă activă.

Ceea ce nu îţi spune mustangul sălbatic este că odată ce accepţi să faci doar ceea ce îţi place, va trebui să accepţi şi toate consecinţele care vin odată cu aceste lucruri. O lege a universului spune că “pentru fiecare acţiune există o reacţie opusă egală ca intensitate.”

Prin urmare dacă îţi lipseşte autodisciplina sfârşeşti prin a fi prizonierul propriilor tale vicii amăgindu-te că eşti liber.

Aşadar ce cal vei alege să încaleci astăzi domnule General?

 

Comments

comments

2

3 Responses to: Autodisciplina – Cucereste-ti viata ca un General

 1. Iulian

  May 23rd, 2013

  Deci daca mustangul ne trage spre placeri si rebeliune, sa inteleg ca celalalt ne trage spre autodisciplina? Finalul e in aer dar tocmai asta ii da frumusete. Felicitari pentru articol.

  Reply
 2. May 26th, 2013

  chestia cu domnul GENERAL e superba.Bravo.

  Reply
 3. gio

  August 30th, 2013

  “Prin urmare dacă îţi lipseşte autodisciplina sfârşeşti prin a fi prizonierul propriilor tale vicii amăgindu-te că eşti liber.” !!!!!!! Am citit cu voce tare aproape tipand ! Cat este de adevarat !!
  Mai trebuie sa spun ca voi reciti acest articol, este super !! Felicitari, este ceea ce cautam, trec printr-o perioada nasola, si totul numai din vina mea ! Va multumesc, ar fi o onoare sa va pot cunoaste.

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)