Cum sa gandesti fara limite – Principiul Fluiditatii si cei 3 Cavaleri ai Timpului

Posted on February 27, 2017, 3:49 pm
19 mins

Trecutul, Prezentul şi Viitorul – Aceşti 3 cavaleri mistici aflaţi sub ordinul Timpului ne definesc realitatea. De primul ne îndepărtăm continuu, pe al doilea îl avem în permanenţă aproape, iar pe cel de al treilea nu îl putem atinge niciodată, doar îl vedem aievea.

Pe Trecut tindem să ne bazăm cel mai frecvent, deoarece este cel mai la îndemână mentor, dar el trebuie tratat cu multă precauție, deoarece ne-a învăţat atât lecţii bune cât şi lecţii periculoase.

Viitorul este doar un ghid înconjurat de fumul speranţelor şi visurilor noastre, dar ne dă un sens vieţii, ne face să avem o direcţie, ne arată calea pe care vrem să o urmăm.

Doar Prezentul, ne este mereu alături şi dintre aceşti 3 cavaleri, este singurul ce ne slujeşte cu loialitate în orice moment.

Cavalerii Timpului au o putere magnifică. Dacă îi poţi controla te pot ajuta să realizezi lucruri mărețe. Dar această putere, pe cât este de folositoarea tot atât de mult te şi poate distruge.

Pentru a-ţi coordona viaţa cu măiestrie, pentru a controla cu dibăcie jocurile puterii şi pentru a fi mai aproape cu un pas de gândirea unui geniu strateg, va trebui să ştii cum să te foloseşti de puterea Trecutului, Prezentului şi Viitorului, dar şi cum să te protejezi de ea.

Din acest articol vei afla cum să îţi ţii mintea agilă, flexibilă şi maleabilă, fără a fi captiv în lanţurile Trecutului. Astfel, vei putea beneficia din plin de lecţiile Prezentului si vei putea face din Viitor supusul tău loial.

Cavalerul Trecutului

Tot ceea ce eşti acum se datorează lecţiilor trecutului. Toate învăţăturile şi experienţele te-au modelat ajungând în punctul în care eşti azi. Cu bune şi cu rele. De la Trecut ţi-ai primit toate succesele şi toate victoriile. Din păcate, masca Trecutului este cu două fețe, tot el venind şi cu lecţiile lui întunecate, cu toate eşecurile şi toate dramele.

Toţi psihoterapeuţii moderni susţin pe bună dreptate că multe din aspectele vieţii pe care o trăieşti, multe din lucrurile care te trag înapoi, sau multe obiceiuri nocive îşi află originea în sacul fără fund al Trecutului.

Oamenii au tendinţa să apeleze la trecut pentru a lua decizii în Prezent. Problema este că de multe ori lecţiile primite de la Trecut ne fac inflexibili, ne orbesc şi ne fac să nu vedem circumstanţele pe care încearcă cu disperare să ni le dezvăluie Cavalerul Prezentului.

O tactică aplicată în trecut riscă să fie total ineficientă în prezent, deoarece rareori se întâmplă că circumstanţele să fie identice.

Din acest motiv, atunci când vine vorba de gândire tactică, trebuie să fii tranşant cu rutinele şi să fugi cât mai mult posibil de metode déjà încercate, de tine sau de alţii.

Demonii Trecutului

Trecutul cară după el un sac plin de demoni – arme ruginite, tactici previzibile, soluţii pe jumătate eficiente dar şi cu amintirea şi emoţiile victoriilor sau înfrângerilor.

Oamenii puternici şi strategii de succes au capacitatea de a renunţa la tot acest balast, având forţa de a acţiona creativ în prezent.

Ţin să te avertizez că, în mod natural, această abordare necesită o doză superioară de stres şi este adevărat că poate implica oarecare riscuri. Dar puţinul teren pe care îl pierzi în materie de confort şi securitate este cu mult compensat pe faptul că îţi vei lua oponentul prin surprindere, limitându-i capacitatea de a-ţi prezice următoarele mişcări.

Stai departe de demonii trecutului şi inventează-te continuu. Nu îţi lasă mintea să lâncezească, provoac-o şi păstreaz-o fluidă, mobilă şi flexibilă, evitând să rămâi captiv formelor statice şi ruginite de gândire, care sunt tuturor cel mai la îndemână de folosit.

Succesul din trecut nu garantează succesul din prezent sau viitor

Este adevărat că succesele din tolba Trecutului, pot fi cea mai bună sursă de motivaţie şi inspiraţie. Însă tot aceleaşi succese îţi pot fi şi cel mai mare duşman.

Te întrebi De ce? Este simplu. Fiecare luptă este diferită şi nu poţi presupune că tactica aplicată odată va funcţiona la fel de bine şi a doua oară. Dacă rezultatul a fost o victorie, vei avea tendinţa să foloseşti din nou strategia folosită pentru a câştiga, iar dacă ai pierdut, devii îndoielnic şi vei pierde capacitatea de a acţiona decisiv.

Prin urmare, tendinţa de a rămâne legat de cel mai recent succes sau eşec te poate face să ignori noile circumstanţe, ceea ce duce de cele mai multe ori la pierderea luptei.

Din acest motiv trebuie să tratezi fiecare luptă ca pe o situaţie total nouă, fără a fi afectat ce luptele trecute, astfel nu te vei îmbăta singur cu succesul precedent şi nu vei fi afectat de emoţiile negative rezultate din eşecurile trecutului.

Pentru a obţine acesta detaşare, este necesar să te focalizezi pe detaliile prezentului şi de cum le poţi face să acţioneze în favoarea ta.

Nu este necesar să rămânem întotdeauna fideli aceloraşi tactici, ci dimpotrivă dacă ne adaptăm în funcţie de circumstanţele dezvăluite de Prezent, avem şanse mai mari de a obţine victorii mult mai uşor.

Păstrează-ţi scutul îndreptat către Trecut şi lasă-ţi sabia dirijată de Prezent

Eliberează-te de trecut şi acordă toată atenţia prezentului. Marele înţelept Takuan Sōhoō membru al şcolii Zen Rinzai spunea că este o greşeală să fii obsedat de gândul victoriei. Sau să fii obsedat de dorinţa de a scoate cât mai repede sabia din teacă, de a da start cât mai repede luptei. Că este o greşeală să fii obsedat de gândul de a folosi în lupta toate lecţiile pe care le-ai învăţat. De asemenea, este o eroare majoră şi să te gândeşti obsesiv la faptul că trebuie să scapi de toate greşelile de mai sus.

Greşeala principală despre care vorbeşte maestrul Zen, este de fapt mintea obsedată, încărcată, inundată de gânduri.

Mintea umană este obişnuită să fie în permanenţă plină până la refuz. Scopul tău este să elimini toate aceste greşeli, pentru a avea mintea în ordine.

Înainte de a începe orice tip de luptă, fie una psihologică, fizică, socială sau de orice natură, elimină toate miturile şi preconcepţiile pe care le dezlănţuie Trecutul asupra ta.

Strategia de succes, nu înseamnă să înveţi mecanic o serie de mişcări sau idei pe care doar să le pui în aplicare asemeni unei formule magice. Nu există nicio formulă dinainte scrisă care să înlocuiască spontaneitatea pentru a garanta succesul.

Teoria sau experienţele trecute nu îţi pot echipa mintea cu formula necesară succesului. Din acest motiv nu trebuie să îţi ţii mintea încărcată cu miile de lecţii acumulate.

Modul în care te ajută toată teoria acumulată, este că îţi oferă o viziune de ansamblu despre felul cum interacţionează diverse elemente şi despre cum aceste interacţiuni se conectează pentru a forma o linie de acţiune nouă, necreată înainte.

În aceasta constă capacitatea superioară a minţii umane, în abilitatea de a combina toate lecţiile pentru a extrage esenţa, care este de fapt acţiunea necesară într-o situaţie anume. Face acest lucru ca şi cum ar fi un răspuns spontan născut în faţa unei provocări neprevăzute şi nu fiind rezultatul produs în urma unei analize de gândire îndelungată.

Doar păstrându-ţi mintea clară, poţi atinge acest nivel de conştiinţă superioară și capacitatea de a acţiona spontan, nefiind sclavul rutinelor.

Abandonează ideea de a rămâne ancorat în cărţile citite, tehnicile memorate sau diverse formule ce au funcţionat odată.Astfel, ai mintea liberă şi o ajuţi să găsească soluţii noi şi creative adaptate la circumstanţele prezentului.

Fluiditate + Adaptabilitate = Libertate

Aminteşte-ţi de ultimul eşec pe care l-ai avut. Apoi aminteşte-ţi de cum te-ai comportat în perioada următoare. Cât de mult ţi-ai bătut capul cu acel eşec şi cât de mult te-ai gândit la cum ai fi putut face lucrurile mai bine.

De cele mai multe ori reuşeşti ca ulterior să găseşti singur soluţia şi ştii că dacă ai fi făcut respectivul lucru poate că toată povestea ar fi avut o întorsătură mai favorabilă.

În aparenţă, problema este că te-ai gândit la soluţia potrivită doar când era prea târziu sau că nu aveai destul cunoştinţe pentru a rezolva problema la momentul respectiv.

Doresc să te anunţ că această abordare este cât se poarte de departe de calea corectă. Problema a fost de fapt că nu ai fost atent la circumstanţe că nu ai acţionat în conformitate cu prezentul.

Creierul are prostul obicei de a începe să ruleze pe pilot automat obiceiuri aplicate în trecut şi idei sau teorii învăţate cu mult timp în urmă, dar care au foarte puţin în comun cu circumstanţele prezente.

Pin urmare, toată teoria trecutului se poate duce pe apa Sâmbetei dacă îţi ţine mintea ocupată şi îţi blochează capacitatea de a acţiona în conformitate cu circumstanţele din prezent.

Marii generali ai istoriei, au fost capabili să creeze strategii creative, eficiente şi surprinzătoare nu pentru că aveau mai multe cunoştinţe decât ceilalţi, ci datorită capacităţii lor ca atunci când este necesar, să renunţe la toate noţiunile acumulate şi să acorde atenţie maximă momentului PREZENT.

Inidiferent cât de mult ai plănui, la un moment dat realitatea te va surprinde pentru că posibilităţile ei sunt infinite. Singurul mod de a trece cu bine peste aceste situaţii neprevăzute, este să ai mintea deschisă, să rămâi flexibil şi te focalizezi doar pe momentul prezent, revizuindu-ţi tactica în cel mai scurt timp posibil.

Tacticile gândite dinainte sunt foarte bune, dar sunt bune doar până în punctul în care circumstanţele nu se mai potrivesc cu planificarea. În acel moment totul trebuie adaptat.

Este importat să ai capacitatea de a analiza ce a mers prost în trecut, dar este mult mai important să îţi dezvolţi spontaneitatea de a gândi în moment. Păstrează mintea adaptabila în permanent la prezent şi la cum prezentul poate influenţa deznodământul luptei.

Capcanele educatiei

Studiul teoretic pe diverse subiecte din domeniul tacticii şi strategiei te ajută bineînţeles să îţi creezi o viziune mai clară şi mai de ansamblu despre lume. În schimb, trebuie combătuta tendinţa teoriei de a se transforma în dogmă.

Nu transforma niciodată în dogma studiile tale, rămâi mereu fluid şi adaptabil la circumstanţe.

Fii întotdeauna critic cu privire la lecţiile deja învăţate. Educaţia are tendinţa de a ne înfiera în minte concepte care sunt greu de schimbat.

Prin urmare în focul bătăliei o minte încărcată de concepte teoretice rămâne adeseori cu un pas în urma celei conectate la prezent. Acest dezavantaj este dat de faptul că are tendinţa să se focalizeze mai mult pe lucrurile învăţate, decât pe circumstanţele schimbătoare ale luptei.

Din acest motiv, atunci când ai de-a face cu o situaţia complet nouă, este de preferat că îţi imaginezi mai degrabă că nu ştii nimic şi că trebuie să înveţi totul de la zero. Eliberându-ţi creierul de tot ceea ce a acumulat îţi va oferi spaţiul mental necesar pentru a fi educat de experienţa prezenta, care este cel mai bun mentor dintre toţi.

Astfel, vei da şanse minţi tale creatoare să îşi dezvolte capacitatea de a găsi singură soluţii şi nu de a depinde de teoriile scrise de alţii.

Concluzie

Învaţă de la cei mai buni strategi ai istoriei, nu te minţi niciodată singur şi vezi lucrurile aşa cum sunt. Vezi cu claritate realitatea, nu te lăsa influenţat de întunericul Trecutului şi fii conştient atât de pericolele cât şi de oportunităţile ascunse în prezent.

Obişnuieşte-te să nu vezi lucrurile în funcţie de idei preconcepute, fii obiectiv, conştient de prezent.

Lasă-ţi mintea liberă pentru a găsi noi soluţii creative adaptate la circumstanţele schimbătoare, la prezent. Nu rămâne îngrădit în mocirla creată de lucrurile ce nu pot fi schimbate. Fii în schimb, maleabil.

Aceasta maleabilitate nu numai că te va ajuta să găseşti soluţii noi şi creative la diverse situaţii imprevizibile, dar te va ajuta să fii capabil să te reinventezi în permanenţă, să îţi adaptezi mereu stilul la ceea ce se cere în prezent. Astfel, imediat ce adversarul tău va crede că te-a citit, îi vei arăta o altă fată, total neaşteptată.

Nu aplica nicio tactică cu rigiditate, nu îi permite minţii tale să amorţească, să fie captiva unei singure idei sau să rămână focalizată doar pe un singur aspect.

Folosind Principiul strategic al Fluidității te vei apropia mai mult de abilitatea de a putea controla cu măiestrie puterea celor 3 Cavaleri ai Timpului devenind astfel stăpânul haosului, creat de infinitele posibilităţi ale prezentului.

P.S.

Acest text a fost inspirat de scrierile și viața lui Myamoto Musashi, Takuan Sōhoō și Napoleon Bonaparte.

 

Comments

comments

2

Leave a Reply

  • (not be published)