Cum scapi de timiditate

Posted on January 21, 2013, 6:28 pm
20 mins

lup-copil-luptaNăscut să-ţi taie beregata cu o piatră şlefuită şi să te lase pe pământ să sângerezi în agonie până când şacalilor li se face foame şi se hotărăsc să te împartă ca şi cum te-ar juca la poker.

Născut să nu vadă culori, păreri, dureri, orgolii, lene. Născut să vadă săbii, vârful suliţei şi scutul SFÂNT, născut să audă strigătul de luptă şi să simtă duşmanul implorând milă.

Născut să lupte în fiecare zi pentru viaţa lui, nu să numere firele de păr din cap.

Născut spartan.

Copilul spartan se năştea cu într-o baie de vin. Asta era ritualul de iniţiere într-o lume ce nu îi arată milă şi nu îi tolerează slăbiciunea. Era scăldat în vin nu doar de dragul ritualului ci pentru a fi testat. Dacă supravieţuia, era suficient de puternic şi merita să fie numit spartan.

Copilul era apoi dus în faţa tatălui pentru a primi binecuvântarea acestuia. Tatăl îşi examina odrasla iar la cel mai mic semn, imperfecţiune sau malformaţie găsită, îl omora.

Copilul era apoi trimis să trăiască cu mama lui timp de 8 ani, iar aceasta se îngrijea să primească o alimentaţie corespunzătoare şi să-l înveţe stilul de viaţă spartan.

Odată întors de la război, tatăl se ocupa de “educaţia” odraslei. Antrenamente zilnice dure, tehnici de supravieţuire, tehnici de luptă, atitudinea faţă de duşman şi faţă de viaţă, era învăţat ce înseamnă durerea şi era învăţat că plăcerea aduce şi mai multă durere mai târziu. Era călit şi pregătit pentru adevăratul test.

Copilul trebuia să devină bărbat. Odată împliniţi primii 18 ani, era trimis în pădure şi lăsat să se descurce. Dacă se întorcea acasă cu mâinile goale, nu era demn să fie numit bărbat spartan autentic. El trebuia să se întoarcă cu ceva. Trebuia să aducă un simbol.

Simbolul ce trebuia să-l care înapoi în sat era dovada că a devenit bărbat, şi că trebuia acceptat de tribul sau ca atare. Trebuia să aducă blana ursului sau a lupului. Cu mâinile goale, singur, înfrigurat şi înfometat, vânat de animalele sălbatice, trebuia să supravieţuiască, să lupte pentru viaţa lui, să îşi omoare duşmanul şi să se întoarcă cu dovada acasă.

Aşa a fost construită Sparta. Aşa e TIPIC MASCULIN.

Noi acum ce construim?

Statisticile arată că 70% din bărbaţii de astăzi DECLARĂ că suferă de o formă de timiditate/fobie socială/anxietate. În urma studiilor făcute, s-a descoperit că între ceea ce declară bărbaţii şi realitate, e o diferenţă ca de la cer la pământ.

Frica de a vorbi cu o femeie este timiditate se pare. Frica de a privi în ochi persoanele din jurul tău e timiditate se pare. Frică de a spune ce ai de spus e timiditate se pare.

Dar te întreb acum, fiind pus într-o situaţie de viaţă şi moarte, dacă viaţa ta ar depinde de abilitatea de a vorbi cu femeile, cât de mult ar mai conta timiditatea? Crezi că ai mai avea asa ceva? Crezi că timiditatea e mai puternică decât instinctul de supravieţuire?

Crezi că acel copil spartan ce se întorcea acasă cu blana ursului, avea probleme în a privi în ochi o femeie?

În realitate există 3 categorii de timizi:

Timidul propriu-zis (aprox. 20%) – persoană ce are această trăsătură înrădăcinată în personalitatea lui;

Timidul ipohondru (aprox.65%) – persoană ce consideră, în baza unor experienţe anterioare, că suferă de timiditate acută şi că are blocaje mari în a interacţiona cu persoanele din jur;

Timidul excesiv (aprox 15%) – persoane ce în urma unor traume au ajuns la nişte forme acute de anxietate sociale şi care necesită un tratament de specialitate;

Categoria a 3-a nu mă interesează şi nu intra în aria mea de specialitate.

În schimb îmi plac la nebunie ipohondri. Îmi plac pentru că îmi imaginez cum s-ar descurca lăsaţi singuri în pădure, cu un cuţit în mână, fiind nevoiţi să se apere de urşi şi lupi, să-şi procure mâncarea şi să-şi găsească un adăpost. Îmi imaginez cu ar privi ei această timiditate ce consideră că o au, odată ce au supravieţuit acestei încercări.

Cât de greu o fi să mai schimbi două vorbe cu o femeie odată ce ai omorât ursul?

Trebuie să ucizi timidul ipohondru din tine pentru a putea da naştere bărbatului. Trebuie să omori ceea ce este vechi pentru a lăsa noul să renască.

Majoritatea psihologilor cu care ai vorbi despre “problema” ta (timiditatea) ţi-ar sugera să te expui cât mai mult fricii tale, pentru a căpăta o doză de confort faţă de ea şi astfel să o elimini. Eu nu sunt psiholog şi n-o să-ţi sugerez să faci aşa ceva. Asta pentru că e alegerea ta dacă vrei sau nu să te transformi în bărbat.

Partea bună este că timiditatea nu este ceva natural. Tot ce ţine de timiditate este o moştenirea a societăţii şi nu o moştenire naturală.

Bărbaţii din peşteră nu ştiau ce e aia timiditate, nu le era frică de ce ar putea crede o femeie despre ei, nu erau inhibaţi din cauza sexului şi nu se temeau că dacă spun ceva greşit vor fi ucişi cu pietre de o adunătură de femei răzvrătite de replica lor slabă de agăţat.

Sindromul timidităţii este o născocire a societăţii “civilizate”. Din acest motiv nu este o trăsătură naturală, nu este ceva cu care te-ai născut. E doar un set de gândire nociv şi este importat că tu să înţelegi cu adevărat acest lucru.

Fie că mă crezi, fie că nu, sinele tău nu este deloc timid, ai doar un “soft” stricat în cap care rulează acest program. Din păcate eu nu pot intra în capul tău ca să opresc acest program.

Ce pot face însă, este să te învăţ exact ce trebuie să faci pentru a inhiba acest defect şi a învăţa să îl controlezi. Pentru asta e conceput “shame attack exercise“. Am să îţi spun câţiva paşi simpli ce te vor ajuta ca usor-usor să începi să scapi de timiditate, sau cel puţin să o controlezi. Dar pentru că lecţiile de mai jos a îţi fie cu adevărat de folos va trebui să te disciplinezi. Ţine minte că aici trebuie să îţi faci şi tu partea, nu mă lăsa doar pe mine să îmi bat gura (sau mai bine zis tastatură) de pomană.

Principiul din spatele întregului exerciţiu este să elimini timiditatea prin înfruntarea ei

SHAME ATTACK EXERCISE

1. Priveşte toate femeile în ochi când mergi pe stradă.

Vei observa că aici sunt mai multe tipuri de femei. Unele vor pleca capul uşor în jos (acestea se vor simţi dominate). Altele vor întoarce privirea spre stânga sau dreapta (acestora le vei fi indiferent). Altele se vor uita şi ele încrezătoare în ochii tăi (acestea se vor simţi uşor intrigate de curajul tău şi vor să fie abordate). Altele se vor panica. Dacă nu te simţi confortabil să te uiţi exact în ochii lor uite-te exact la zona dintre sprâncene. Ele vor avea senzaţia că te uiţi în ochii lor iar pentru tine presiunea va fi mai uşor de suportat. Dacă nici aşa nu eşti în stare, atunci poarta o pereche de ochelari de soare şi obinuieşte-te cu senzaţia până devii destul de confortabil ca să o faci fără ochelari.

2. Obişnuieşte-te să vorbeşti tare şi clar.

Atunci când se simt inhibaţi majoritatea oamenilor vorbesc încet şi neclar. Aşadar, data viitoare când vei simţi că piticul de pe creier începe să îţi facă figuri da volumul vocii mai tare şi vorbeşte cât poţi de clar. Vei începe automat să te simţi mai încrezător.

3. Controlează-ţi limbajul trupului.

Experţii în psihologie socială au dovedit ştiinţific că există anumite indicii nonverbale care exprimă puterea şi dominanţa, dar şi altele care exprimă timiditatea şi lipsa de încredere în sine. Vom face un articol de amploare despre acest subiect. Ce trebuie să ştii pe scurt este că un om încrezător va dori să ocupe cât mai mult spaţiu pe când unul inhibat va încerca să ocupe cât mai puţin spaţiu cu corpul său. De aceea posturile ce arată putere sunt când îţi ţii mâinile pe şolduri, când faci gesturi ample, când stai cu spatele şi cu capul drept sau când te laşi uşor pe spate. Aceeaşi psihologi experţi în limbajul trupului au descoperit că prin simpla abordare a unei posturi încrezătoare, creierul va începe să facă persoană respectivă să se simtă într-adevăr mai puternică şi va elimina într-o oarecare măsură fobia socială.

În concluzie misiunea 3 este să fii mereu conştient de limbajul trupului şi să adopţi o postură ce exprimă putere.

4. Deschide o conversaţie cu o femeie necunoscută pe stradă, în parc, la facultate sau la locul de muncă.

Pentru început nu este nevoie ca această conversaţie să aibă tentă sexuală. E vorba doar de o întrebare banală de genul unde este locul X, unde e sala Y, cât este ceasul. Practic îi ceri un mic ajutor. Vei vedea că femeile sunt foarte bucuroase să îţi sară în ajutor şi în general se poartă foarte prietenos… mai ales cu un bărbat dezorientat. Repetă acest lucru cu cel puţin 15 femei în aceeaşi zi.

5.  Întrebă o femeie cât este ceasul cu telefonul în mână sau cu ceas la mână.

Spre deosebire de misiunea anterioară, această misiune îţi va forţa puţin mai mult barierele psihologice.

6.  Misiunea 6 este să faci ceva neobişnuit. 

Asta nu trebuie neapărat să aibă legătură cu femeile. Poţi merge la un magazin de reviste să întrebi dacă au pâine, cuie sau mănuşi chirurgicale. Poţi intra într-un magazin de blugi să întrebi dacă au pizza, sau să întrebi o farmacistă dacă are Jack Daniels. Continuarea poate fi cum vrei, fie îi laşi pe cei din faţa ta în aer, fie le zici că glumeai după ce vezi reacţia de pe faţa lor (care o să fie de milioane).

Poate o să ţi se pară ciudat exerciţiul ăsta, dar îţi garantez că pe lângă faptul că este al naibii de distractiv este şi foarte eficient. De ce? Unul dintre factorii ce te fac să fii timid este frica de penibil şi de a fi judecat de ceilalţi. Odată ce eşti dispus să rupi această barieră psihologică de bună voie, să să te expui prin voia ta unei situaţii inconfortabile vei vedea că nu era nimic de speriat. Probabil vei rămâne surprins că nu te înconjoară zece elicoptere din care sar 50 de mascaţi gata să te ia pe sus şi să te arunce în aceeaşi carceră cu Hannibal.

7.  Opreşte o femeie pe stradă şi fă-i un compliment.

Important este să îi zâmbeşti înainte de a scoate primul cuvânt pe gură. Un simplu zâmbet face minuni. Arată că te simţi confortabil, că ai o atitudine “playfull”, că nu eşti un stalker şi încă o sută de mii de lucruri care funcţionează în avantajul tău.

Te duci la ea îi zici un simplu bună iar apoi îi spui că îţi plac pantofii/geanta/părul/ochii/fusta/pantalonii/atitudinea/zâmbetul/etc. După asta îi urezi o zi bună sau continui conversaţia în funcţie de cât de confortabil te simţi. Fă cel puţin 20 abordări de genul acesta într-o zi.

Misiunea aceasta va fi prima în care vei interacţiona cu o femie la un alt nivel decât pur amical. Spre deosebire de primele misiuni, aici introduci un uşor flirt iar lucrurile sunt cu totul şi cu totul diferite. Ţine minte să te foloseşti de o voce clară şi să ai un limbaj al trupului adecvat.

8. Mergi într-un bar de striptease şi nu te uita la dansatoare. 

Probabil vor veni la tine să îţi ceară ceva de băut într-un mod mai mult sau mai puţin direct. Refuză-le politicos şi rămâi în continuare acolo ignorându-le total.

9.  Mergi într-un bar şi caută o masă de fete.

Alege una dintre ele şi spune-i bună cu zâmbetul pe buze: “Mi se pare că eşti o fată interesantă şi mi-ar plăcea să te cunosc mai bine. Din păcate acum mă grăbesc scrie numărul tău şi întinde-i telefonul. Eu sunt X” Apoi pleci şi le spui că ţi-a făcut placer să le cunoşti. Repeta asta cu cel putin 15 femei.

Acum eşti tu singur în pădure şi trebuie să duci misiunea singur la bun sfârşit. Să omori ursul.

Aminteşte-ţi în permanenţă că frica nu e reală, e doar produsul gândurilor şi proceselor tale logice care nu fac decât să te reţină din a fi bărbatul ce îţi doreşti să fii. Aminteşte-ţi că e doar o născocire. Treptat, expunându-te “pericolului” vei învăţa că realitatea e total diferită faţă de ce-ţi imaginezi.

Eu am învins “ursul” şi îţi voi arăta “blana” acestuia în articolul de săptămâna viitoare.

Dacă vrei să-l vezi, demonstrează-mi că ai curajul să mă urmezi.
Lasă-mi într-un comentariu textul “AM REUŞIT” dacă ai trecut prin toate misiunile de mai sus, şi povesteşte-mi dacă a fost chiar atât de greu pe cum îţi imaginai.

Echipa Tipic Masculin

Comments

comments

15 Responses to: Cum scapi de timiditate

 1. Robert

  January 27th, 2013

  Un articol excelent. Felicitari!
  …merg sa omor ursul… ma intorc.

  Reply
 2. Rusen Tiberiu Michael

  January 31st, 2013

  Am plecat la vanatoare! 😉

  Reply
 3. Anonim

  January 31st, 2013

  Provocarea 9: 9. Mergi într-un bar şi caută o masă de fete.

  Ce fac daca aceea fata la sfarsitul spuselor mele nu imi da nr de telefon?:)))

  Reply
 4. Anonim

  January 31st, 2013

  in rest prin ceilalti pasi am trecut demult pt ca i-am vazut intr-un articol asemanator de pe Arta Seductiei…

  Reply
 5. claudiu

  January 31st, 2013

  b.r.b. Am de jupuit o blana:d:p

  Reply
 6. iulian

  February 3rd, 2013

  Mission Impossible la 8 si 9 🙁

  Reply
 7. February 12th, 2013

  Un articol foarte fain…pe un subiect de interes mai ales ptr tinerii barbati si nu numai…

  Reply
 8. Sky

  April 9th, 2013

  Foarte indraznet postul. Asa ca baieti luati ursul de coada si lasati timiditate deoparte. Bune idei de a abordat fete/femei:D

  Reply
 9. Obi Wan Neghioi

  June 10th, 2013

  Te duci la ea îi zici un simplu bună iar apoi îi spui că îţi plac pantofii/geanta/părul/ochii/fusta/pantalonii/atitudinea/zâmbetul/etc. După asta îi urezi o zi bună sau continui conversaţia în funcţie de cât de confortabil te simţi. Fă cel puţin 20 abordări de genul acesta într-o zi.

  As mai adauga eu.: pregateste-te sa-ti iei si-un minim de 10 capace / injuraturi de mama.

  Reply
  • Cos

   June 18th, 2013

   Nu inteleg de la cine ar putea sa te injure pentru un compliment?

   Reply
   • Cos

    June 18th, 2013

    *De la cine ai putea lua “capace” si cine sa te injure. :))

    Reply
  • Nopride

   May 22nd, 2014

   Daca e cu prietenul sau sotul, probabil :))

   Reply
 10. Ionutz

  September 22nd, 2014

  Mersi mult sper sa ma ajute;)

  Reply
 11. Cristy

  September 29th, 2014

  foarte rare article. Cel mai mult mi-a placut misiunea 6. Inca nu am testat-o dar o sa o incerc pt ca mi-i se pare foarte interesanta. Multumesc pt articol si pt sfat. Acum te las ca am un urs de prins. 🙂

  Reply
 12. Liviu

  October 4th, 2017

  Plec după urs!Il voi omorî!Cu mainile goale!Blana lui va fi dovada ca mi-am indeplinit misiunea!

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)