Cum te orientezi noaptea folosind pozitia stelelor si luna?

Posted on November 07, 2012, 4:00 am
10 mins

munte-stele-orientare-turisticaÎn sfârşit ai reuşit să o convingi pe noua ta prietenă să ieşiţi la o plimbare în mijlocul sălbăticiei. Conform planului tău până la căderea nopţii, aveţi destul timp să terminaţi tura şi să ajungeţi în siguranţă la cabana. În tipul unei traversări mai dificile prietena ta alunecă dar din fericire reuşeşti să o prinzi la timp, înainte să se întâmple ceva grav. Partea proastă e că tot atunci ai scăpat busola într-o prăpastie. Din cauza asta traseul s-a lungit mai mult decât era cazul şi a venit noaptea înainte de a ajunge la cabana.

Singura ta soluţie este să te foloseşti de lună sau stele pentru a te orienta şi din fericire îţi aminteşti că ai citit despre asta pe TipicMasculin.ro. Aşadar ce trebuie să ştii despre orientarea pe timp de noapte?

Din fericire, poziţia stelelor şi lunii te pot ajuta în orientare la fel de bine ca o busolă magnetică. Bărbaţii s-au folosit cu succes de harta stelară încă din cele mai vechi tipuri pentru a găsi punctele cardinale şi a se orienta pe mare sau pe pământ.

Orientarea pe timp de noapte cu ajutorul Lunii 
Poziţia Lunii poate fi foarte folositoare în cazul în care te-a prins noaptea în mijlocul sălbăticiei. Tot ce trebuie să ştii este că atunci când luna răsare înainte de apus, partea mai luminoasă indică vestul, iar dacă răsare după miezul nopţii, partea luminată va indica estul. Din moment ce ştii un punct cardinal, celelalte pot fi aflate cu uşurinţă.

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează orientarea pe timp de noapte cu ajutorul lunii trebuie să ne amintim de faptul că în timpul zilei vedem soarele mişcându-se la orizont de la Est la Vest. De asemenea, ştim că luna orbitează în jurul pământului şi putem vedea porţiuni din ea numai pentru că este luminată de soare.

Astfel, atunci când luna este poziţionată între soare şi pământ nu o putem vedea deloc. Din momentul în care luna începe să se mişte pe orbită în sensul ei levogir (sens invers acelor de ceasornic) începe să fie vizibilă pentru prima dată în partea de vest a cerului, în apropierea asfinţitului, deoarece este iluminată de către soare, care se află în poziţia vestică. După ce luna ajunge pe partea opusă a pământului (Est), devine vizibilă doar după miezul nopţii. Atunci este iluminată de către soare din Est.

Poziţia Stelelor

Indiferent de oră, stelele îşi păstrează aceeaşi distanţă şi poziţie unele faţă de altele, dar întreaga hartă stelară este în continuă mişcare din cauza rotaţiei pământului. Ceea ce ne ajută pe noi este că Steaua Polară (vizibilă doar din Emisfera Nordică) va indica întotdeauna Nordul. Cum România este situată în emisfera Nordică o putem vedea fără probleme pe toată perioada anului dacă avem parte de cer senin.

Cum găsim Steaua Polară?

Atunci când cerul este senin putem vedea fără probleme cele mai importante constelaţii din Emisfera Nordică, şi anume, Ursa Mare (denumit popular Carul Mare) şi Casiopeea. Aceste constelaţii se rotesc în jurul Stelei Nordului (numită şi Steaua Polară). Astfel, fiecare constelaţie în parte te poate ajuta să găseşti Steaua Polară şi implicit Nordul.

Cum găseşti Nordul cu ajutorul constelaţiei Ursa Mare?

orientare-carul-mare-nord-stea-polaraConstelația Ursa Mare (Carul Mare) este formată din șapte stele ce pot fi verificate cu uşurinţă pe cer deoarece sunt printre cele mai strălucitoare. Cele şapte stele sunt aşezate în formă de car, de aici şi denumirea populară a constelaţiei.

Pentru orientare trebuie să ţii cont în special de ultimele două stele care formează partea din spate a constelaţiei, numite Dubhe şi Merak.

Astfel, pentru a găsi Steaua Polară se prelungește linia ce unește cele două stele de la baza Ursei Mari pe direcţia lui Dubhe cu de cinci ori distanţa dintre ele. Punctul găsit este steaua Polară ce corespunde Nordului. De asemenea, este bine de ştiut că Steaua Nordului este şi ultima stea din vârful constelaţiei Ursa mică (Carul Mic).

Cum găseşti Nordul cu ajutorul constelaţiei Casiopeea?

orientare-nord-casiopeea-stea-polaraCasiopeea este o constelație nordică. Numele ei provine din mitologia greacă, unde Casiopeea era o regină orgolioasă şi mândră de frumusețea ei. Este una dintre cele 88 de constelații moderne și a fost printre cele 48 enumerate de Ptolemeu.

Casiopeea poate fi recunoscută cu uşurinţă datorită formei ei ce se aseamănă cu litera “W”. Întreaga constelaţie Casiopeea se învârte în jurul Stelei Polare şi este amplasată în partea din stânga a Ursei Mari. Steaua Polară este amplasată în zona de mijloc dintre cele două constelaţii şi poate fi găsită destul de repede, pornind de la steaua din mijlocul Casiopeei şi mergând în linie dreaptă spre stânga.

Simplu, nu?

Alte metode de orientare pe timp de noapte

Există şi o altă metodă de a găsi punctele cardinale fără a te folosi de lună sau steaua polară. Pentru început trebuie să alegi două beţe de mărimi diferite – unul de aproximativ 100 cm şi celălalt de 60 cm. Apoi cauţi un teren destul de nivelat şi le înfigi în pământ la o distantă de aproximativ 40 centimetri unul în faţa celuilalt.

 Stai în dreptul băţului mic şi încearcă şă  ocheşti o stea trăgând o linie imaginară către băţul mai înalt. Vei observa că steaua ochită pare să se deplaseze. În funcţie de direcţia de deplasare, poţi afla punctele cardinale astfel:

 •  Când steaua dă senzaţia că se mişcă spre dreapta, eşti orientat spre Sud
 •  Când steaua dă senzaţia că se mişcă spre stânga, eşti orientat spre Nord
 •  Când steaua dă senzaţia că se mişcă spre în sus, eşti orientat spre Est
 •  Când steaua dă senzaţia că se mişcă spre în jos, eşti orientat spre Vest

Această metodă nu indică punctele cu precizie maximă, dar te poate ajuta să îţi faci o idee generală despre poziţia ta în teren. Metodă este valabilă şi în cazul în care te afli în emisfera sudică, doar că vei fi nevoit să inversezi calculul.

În concluzie este bine de evitat să pleci la un drum fără harta şi busolă şi mai mult decât atât, încearcă să nu te aventurezi pe cărări neştiute dacă nu ştii sigur cât va dura traseul. Chiar daca am scris acest articol pentru tine, sper totuşi să nu ai nevoie de el niciodată.

Serafim

Comments

comments

2

3 Responses to: Cum te orientezi noaptea folosind pozitia stelelor si luna?

 1. July 30th, 2013

  unde poti gasi steaua polara pentru ca vreau sa ma transform intro sirena

  Reply
  • November 4th, 2013

   pe bune? sirena? :)) cum e posibil asa ceva?

   Reply
 2. florin

  August 14th, 2013

  Sfaturi si invataturi de supravietuire . De ce sa ignoram cand putem invata ? Ignoranta in situatii de criza este moarte sigura !

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)