Frica de necunoscut si frica de respingere

Posted on October 08, 2013, 5:45 pm
6 mins

frica-necunoscut-respingereGuest post by Laur

Tuturor ne este frică de ceva,fie că e vorba de extratereștri, gândaci, întuneric sau bau-bau. Dar există o legătură puternică între anumite frici și obstacolele din calea dezvoltării noastre. Dacă nu luăm în calcul temerile patologice și ne rezumăm doar la indivizii sănătoși, atunci putem discuta despre frica ce parcă ne paralizează când vine vorba de progres și ne forțează să stagnăm. Acest lucru nu ne face plăcere, ba chiar ne dă bătăi de cap și adesea încercăm să trecem peste momentul de slăbiciune doar că nu putem, ne este frică și ciclul se reia.

Frica despre care o să-ți vorbesc este frica de necunoscut (încă). Aceasta afectează atât bărbații cât și femeile. Când vine vorba de progres, necunoscutul este locul dincolo de bariera zonei noastre de confort iar cand vorbim despre relațiile inter-umane putem vorbi despre frica de respingere.

Cum stă treaba cu zona de confort? Toți o avem dar nu to ți știm că o avem.

În această zonă se află viața ta de zi cu zi. În ea nu se întamplă nimic nou, incitant, sau “periculos”. În jurul ei există o delimitare, o graniță, o barieră, spune-i tu cum vrei. Când ești pe punctul de a o depăși, ceva îți spune:  Stop, mai departe este riscant și siguranța nu-ți este garantată. Și majoritatea aleg să se întoarcă de unde au plecat. Dar ce e trist este că în aceast zona de risc există și răsplata cea mai mare. Mai mare decât oricare din zona ta de confort.

Frica de necunoscut, dacă înveți să o gestionezi, va ajunge să lucreze în favoarea ta. Îți va salva viața pentru că te va opri să te avânți în mod stupid cu capul înainte. Dar până atunci ea nu face decât să te țină pe loc și nu-ți permite să te bucuri de viață.  Necunoscutul oricând poate deveni cunoscut.

Îți poți mări granițele zonei de confort oricând. Poți integra noi experiențe în normalitatea ta. Asta fac și oamenii de succes, ei riscă.

Aceștia înfruntă posibilitatea de a suferi, de a fi respinși, de a fi speriați pentru că știu că există șanse foarte mari ca aceste lucruri să nu se întâmple iar în puținele cazuri în care se întâmplă, nu se lasă doborâți. Adevărul este că oamenii de succes împing bariera până când inconfortabilul devine confortabil, dar până când îndeplinesc acest lucru, ei deja se află din nou în afara granițelor a ceea ce le este confortabil, și împing încă odată bariera. Ei repetă acest lucru la infinit. Ei nu se opresc și spun: “Aici mi-e ușor, nu mai ies din zona asta”, ci se luptă mereu cu demonii lor. Ei sunt de succes pentru că manipulează granița confortului și nu invers.

Am spus mai devreme că în relațiile inter-umane, această frică de necunoscut poartă denumirea de “frica de  a fi respins”.  Atunci când avem de a face cu alte persoane, riscăm să fim răniți. Ele ne pot face să ne simțim inferiori sau chiar de-a dreptul mizerabili. De aceea există decepțiile în dragoste, frica de a spune adevărul sau frica de a aborda o tipa superba care stă tristă la bar pentru că nimeni nu o bagă în seama.

Frica asta vine din perioada antică în care dacă făceai un pas greșit, curtai pe cine nu trebuie sau pur și simplu deranjai pe cineva puternic, capul îți putea fi luat. Dar în ziua de astăzi, cine să-ți mai pună ștreangul la gât? Atunci când vine vorba de a aborda o femeie, majoritatea bărbaților sunt inspăimântați. Înainte, acest lucru avea sens, dar acum? Ce se poate întâmpla?

Îți dă o palmă? Te înjură? Te ignoră? Îți zice să pleci? Și ce?

Gândește-te că în vremurile apuse, puteai muri dacă te dădeai la cine nu trebuie dar cu toate astea majoritatea bărbaților riscau. Pe lânga asta existau o infinitatea de alte modalități de a muri “degeaba”. Bărbații aveau curaj.

Acum nimeni nu te omoară și celelalte riscuri sunt minime. Ce se întâmplă cu tine? Realizează motivul din care îți este frică și depășește momentul.

Bunăstarea se află doar la un pas. Fă-l.

Laur

 
 

Comments

comments

One Response to: Frica de necunoscut si frica de respingere

  1. October 15th, 2014

    frate uite id-ul meu de mess : Super_range_rover ! daca vrei adauga-ma si mai vorbim :d , dar te rog vreau sa ma ajuti !! , vreau sa-mi inving teama de a baga o fata in seama necunoscuta !! ma poti ajuta ? 🙂

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)