Imperiul informatiei – Cum iti este distrusa abilitatatea de concentrare, capacitatatea creatoare si gandirea critica

Posted on August 14, 2017, 1:22 pm
9 mins

Dominăm planeta de mii de ani.

Ce ne face atât de speciali?

Care este secretul care ne-a ridicat atât de sus?

Care a fost darul primit de la zei?

Abilitatea de a crea

Acest privilegiu este bucățica divină care i-a asigurat omului poziţia privilegiată din vârful piramidei.

Omul s-a născut pentru a transforma piatra în artă, pentru a ridica din praf palate şi pentru pentru a da sens nonsensului.

Cei mai iluştri oameni din istorie au fost cei care s-au folost la maxim de acest avantaj divin.

Acesată capacitate o are fără excepţie fiecare individ al speciei noastre. Problema este că mulți o desconsideră, sau nici măcar nu sunt conștienți de existența ei. Aici se face diferenţa între oamenii puternici, cu viziune şi cei care trăiesc în ignoranţă fără să facă nimic notabil, nici pentru societate, nici pentru ei.

Din păcate, astăzi capacitatea creativă a omului este din ce în ce mai umbrită. Astfel, sunt cauzate probleme grave, greu de observat la prima vedere dar cu un substrat extrem de otrăvitor.

Când îţi încetezi activitatea creatoare şi te axezi doar pe consum, fie el consum de informaţie, consum de resurse sau orice consum de altă natură, sinele stău se revoltă şi începe să producă o gamă largă de emoţii negative.

Atunci apar frustrarea, depresia, confuzia şi aşa mai departe.

Aceste emoții snt semnalul de alarmă care te anunță că ești pe un drum greșit. Unii observă semnalul iar alţii îl ignoră, plătind un preţ uriaş pentru ignoranţa lor.

Otrăvirea capacităţii de concentrare prin surplus de informaţie

Când trăim în confort este uşor să fim ignoranţi. Ignoranţa nu îşi arată efectele pe termen scurt, ci pe termen lung, atunci când totul este prea târziu pentru a mai putea schimba ceva.

Odată cu apariţia internetului, atenţia a milioane de oamenii a început să fie din ce în ce mai precară. Acest lucru se datorează nevoii artificial induse de a consuma cât mai multe informaţii, imagini de impact psihologic, clipuri video sau texte scurte, aruncate la întâmplare, toate cu obiectivul de a-ţi capta atenţia.

Centrii plăcerii, fricii şi recompensei îţi sunt în permanenţă bombardaţi. Trebuie să consumi fără a avea prea mult timp să digeri informaţia îngurgitată.

Reţelele de socializare, jocurile video, ştirile de ultimă oră, muzica contemporană, industria cinematografică, telefonul cu toate aplicaţiile sale… toate se luptă pentru o bucată generoasă din atenţia ta.

Din păcate, toată această maşinărie tehnologică este atât de bine pusă la punct pentru a se hrăni cu atenţia noastră, încât reuşeşte să ne îndepărteze de nevoia de a crea şi ne fură energia de concentrare pe termen lung.

Ne forţează să consumăm cât mai mult, să fugim după senzaţional, după mai multe efecte speciale, după mai multe lumini şi umbre.

Totul funcţionează ca un drog. Dulce, aparent inofensiv, dar cu efecte distrugătoare pe termen mediu şi lung.

Îţi distrug capacitatea de concentrare şi prin urmare, capacitatea de a gândi critic. Creierul tău este subtil manipulat şi reprogramat pe nesimţite.

Căutăm plăcere pe termen scurt, crezând că asta este fericirea. De fapt totul este invers. Diverse studii științifice au arătat că atunci când centrii plăcerii pe termen scurt din creier sunt în mod constant excitaţi la maxim, starea ta de bine pe termen lung este alterată.

Prin urmare, în timpul zilei poţi alege să te amăgeşti cât vrei cu filme amuzante, cu jocuri video sau sărind dintr-un site în altul, dar în cele din urmă efectele acestui obicei nociv se vor manifesta lăsându-te dezorientat cu multe întrebări, frustrări şi nedumeriri.

Cum iti recapeti luciditatea si forta creatoare?

În urma unor cercetări s-a dovedit că procesul de a crea ne este mai benefic decât creaţia în sine. Prin urmare, este suficient pur şi simplu să începi să creezi ceva pentru a-ţi construi căi neuronale benefice care te ajută să te ridici la un nou nivel.

Aşa îţi dezvolţi caracterul, abilitatea de a învăţa şi capacitatea de concentrare.

Soluţia pentru a-ţi a-ţi elibera capacitatea de concentrare şi de a funcţiona la un nivel peste medie, este să fugi de stimularea constantă a atenţiei indusă în mod artificial de tehnologie şi media.

Va fi greu să lupţi cu toată armata de influenţă nocivă care se află mereu la un buton distanţă, deoarece creierul va cere cu încăpăţânare doza de plăcere rapidă. Însă, injecția de plăcere rapidă, nu oferă nicio satisfacţie pe termen lung. Nu face decât să îţi răpească tinereţea, timpul şi vitalitatea.

Ia o pauză de 7 zile de la tot ce înseamnă tehnologie sau input de informaţie. Fără internet, fără televizor, fără cărţi, fără telefon, fără radio, fără muzică.

Crede-mă, nu va fi sfârşitul lumii, ci va fi începutul.

Secretul în tot acest timp este să îţi concentrezi atenţia pe energia creatoare, pe a produce ceva şi nu pe a asimila.

După ce creierul va trece de şocul iniţial, vei observa cum începe să revină către îndeletnicirea lui de bază, la nevoia de a crea.

Îţi vei recăpăta încet viaţa, pe care nici măcar nu erai conştient că începi să o pierzi. Totul va începe să capete sens din nou şi vei simţi cum începi să trăieşti cu adevărat. Tu vei fi cel ce îţi dictezi singur viaţa şi nu o mână de agenţi de marketing, reclame bine gândite sau corporaţii “binevoitoare”.

Vei deveni din nou creator.

Vei avea o stimă de sine ridicată. Vei simţi cum lucrezi în mod activ la dezvoltarea ta. Vei începe să ai un comportament proactiv şi nu unul reactiv. Vei trata totul cu mai mult calm şi cu mai multă luciditate.

Creând lucruri noi, ne încărcăm cu energie. Construind devenim creativi. Intrând într-o stare de creaţie, simţim că trăim, că viaţa noastră are sens, că ne lăsăm o amprentă benefică în această lume.

Creează, scrie, pictează, cânta, aleargă, fotografiază, găteşte, construieşte, proiectează experimentează, inovează.

Așa eşti liber.

Fii tu cel ce schimba lumea, nu te lăsa schimbat de ea!

Comments

comments

2

Leave a Reply

  • (not be published)