Influenta, Autoritate, Leadership, Carisma – Ghidul serviciilor secrete pentru personalitatea unui spion

Posted on September 04, 2017, 10:08 am
30 mins

Lumea serviciilor secrete este fascinantă. Personalitatea agenţilor dubli şi abilitatea lor de a se face plăcuţi instant sau de a se face confortabili în orice fel de mediu social cu orice tip de persoane încă reuşeşte să uimească pe foarte mulţi oameni.

Ce fel de pregătire primesc pentru a fi aşa carismatici? Cum sunt învăţaţi să gândească şi ce metode psihologice se ascund în spatele conexiunilor lor sociale care le-au transformat misiunile secrete în legende.

În rândurile de mai jos vă voi prezenta o serie de lecții despre pregătirea unui agent operativ din punct de vedere psihologic. Despre cum să pară relaxat şi natural în mijlocul celor mai stresante interacţiuni sociale. Sau cum reuşesc să îşi ascundă adevăratele intenţii şi secretele care stau în spatele personalităţii lor carismatice.

Informațiile sunt extrase direct sau indirect din diverse surse cum ar fi autobiografia spionului dublu Dusko Popov, biografia lui Richard Sorge, tehnici de interogare CIA sau Manuale HUMINT (Human Inteligence) MI5.

Deoarece subiectul este foarte vast am preferat să fac o selecţie cu lucrurile de bază care pot fi înţelese uşor de oricine indiferent de cunoştinţele de psihologie sau dinamică socială de care dispune.

Să începem!

Autoritatea – intelegerea principiilor de baza

Succesul oricărui agent operativ este bazat într-un procent destul de generos pe capacitatea acestuia de a-şi exercita autoritatea şi forţa de convingere asupra persoanelor cu care intră în contact.

Spre deosebire de alte medii, în spionaj este vorba de o autoritatea care are ca substrat carisma, respectul, admiraţia şi încrederea.

Să vorbim un pic despre principiile de bază ale autorității.

În urma a diverse experimente psihologice s-a demonstrat că oamenii tind să răspundă foarte obedient în faţa persoanelor ce SUNT PERCEPUTE că având autoritate socială. Aş dori să subliniez aici cuvintele “sunt percepute”, deoarece simpla percepţie este suficientă pentru a declanşa respectivul comportament în oameni.

Trebuie subliniat faptul că simpla autoritatea şi abilitatea unei persoane de a o proiecta este o abilitate cu mult mai importantă decât orice tehnică psihologică. Cu toate acestea, atunci când acesta abilitate este combinată cu tehnicile de mai jos, se pot obţine rezultate extraordinare în materie de influență.

În legătura cu subiectul autorităţii sociale s-a efectuat faimosul experiment Milgram (poti viziona documentarul mai jos) al cărui scop a fost aflarea circumstanţelor necesare pentru ca un anumit individ să fie capabil să ia acţiuni care să fie total opuse faţă de principiile sale morale.

În experimentul Milgram nu s-a folosit nicio autoritate reală, a existat doar AUTORITATE PERCEPUTĂ. Autoritatea percepută a fost suficientă pentru a convinge subiecţii să urmeze ordine care duce până la crimă. A fost suficient de un străin îmbrăcat într-un halat alb pentru a convinge subiecţii în mai puţin de 5 minute să comită o crimă.

Stanley Milgram numeşte acest principiu psihologic STAREA AGENTICA, fiind descris ca acel moment în care începem să considerăm că acţiunile noastre nu ne mai aparţin, ci aparţin unei autorităţi superioare.

Autoritatea este atât de puternică încât ne suprascrie centrii neuronali ai deciziilor şi merge până la a ne scurtcircuita abilitatea de a ne simţi responsabili pentru faptele noastre.

Congruenta şi sub comunicare – trădarea intenţiilor ascunse

Pentru a înţelege mecanismul din spatele tehnicilor ce urmează să ţi le prezint, şi despre cum să transmiţi sentimentul de autoritate este important ca mai întâi să înţelegi extrem de bine ce înseamnă PRINCIPIUL DE CONGRUENȚĂ şi de ce acesta este foarte important atunci când vine vorba psihologia interpersonală, leadership, control, autoritate şi persuasiune.

Principiul congruenței ne învaţă că nu este suficient să porţi o uniformă de amiral pentru a fi acceptat de cei din jur că fiind un amiral. În afară de imagine, este nevoie să ştii să vorbeşti ca un amiral, să te mişti ca un amiral, să ai disciplina lui şi să te simţi ca un amiral. Dacă nu respecţi toate aceste lucruri, cei din jur vor simţi la un nivel foarte subtil că este ceva în neregulă şi te vor desconsidera în mod direct sau indirect.

Acel sentiment de incertitudine este suficient să strice toată munca unui agent secret.

Sursa acestor sentimente de incongruență sunt diverse mesaje nonverbale care spun de fapt adevărata poveste din spatele costumului.

Prin urmare, agentul dublu trebuie să facă orice îi stă în putinţă pentru a masca mesajele subsonștiente contradictorii.

Asemeni actorilor, cea mai bună metodă de a intra într-un rol, este sa încerci să fii respectivul personaj nu doar să joci un rol.

Comunicarea nonverbală este punctul de plecare la care trebuie să lucreze orice agent operativ. Deoarece majoritatea semnalelor pe care le percepem şi pe transmitem la rândul nostru sunt nonverbale, sunt departe de nivelul nostru de a le conştientiza şi prin urmare de a le controla.

Din acest motiv, trebie lucrat la aspectul vieţii de zi cu zi, la setul de gândire, la percepţia asupra lumii, la felul în care un agent să devină în mod natural o persoană autoritară, carismatica, de încredere şi cu abilitatea de a crea adepţi dornici să îl urmeze.

Atunci când întâlnim o persoană nouă, se activează anumite corzi subconştiente cu care ea rezonează. În funcţie de sub comunicarea transmisă inconştient de noi, ceilalţi pot avea încredere, pot simţi frică, îngrijorare, nervozitate, calm, suspiciune, obedienta şi aşa mai departe.

Este ca şi cum subconştientele noastre comunică neîncetat, ca şi cum între ele ar exista o linie deschisă. Prin urmare atunci când subconştientul tău emite o frecvenţă indiferent cât de mult ai încerca să o ascunzi la nivel superficial-conştient, persoana din faţa ta va primi acea frecvenţă la un nivel subconştient.

Integrarea în viaţa personală – importanta autenticităţii unui agent operativ

Dacă vrei să te apropii de aceleaşi performante ca un agent dublu, va trebui ca asemeni lor, să integrezi fiecare lecţie prezentată aici în viaţa ta. Să facă totul parte din tine până la nivel celular. Cu cât integrezi mai bine stilul acesta de viaţă, de gândire şi de atitudine, cu atât vei obţine rezultate mai surprinzătoare.

De ce este atât de importanta aceasta asimilare?

Deoarece alegerile pe care la faci în fiecare zi se reflectă la nivel subconştient în caracterul tău. Integritatea ta se simte, abilităţile tale de leadership se văd de la o poştă, iar nivelul de autoritate socială pe care eşti capabil să îl exerciţi nu poate fi falsificat la comandă.

Toate aceste aspecte sunt simţite de oamenii pe care îi întâlneşti. Chiar şi alegerile pe care le faci în viaţa ta privată sau în secret vor sfârşi prin a ieşi la suprafaţă la un nivel subconştient în comunicarea nonverbală.

Citeşte în continuare pentru a afla lucrurile de bază pe care trebuie să le ştii pentru a gestiona orice comportament, comunicare şi sub comunicare indiferent de tipul de interacţiune avut.

Managementul conflictului intern în timpul unei operaţiuni

După cum ai aflat până şi cele mai mici detalii din viaţa ta pot transmite un mesaj nedorit. Detalii cum ar fi: lăsarea camerei dezordonate, nerespectarea unui program de exercitii fizice regulat sau trisarea din timpul unei diete.

Toate acele lucruri care par insignifiante şi alegem să le amânăm ne trag înapoi.

Acest lucru se întâmpla deoarece o parte din creierul nostru are exact acesta misiune. De a ţine evidenţa lucrurilor nefinalizate.

Chiar şi în timpul unei activităţi cerebrale intense această parte a creierului este constant activă trimiţând mici semnale despre lucrurile ce aşteaptă să fie terminate.

Orice parte din viaţa ta care nu este congruentă cu imaginea pe care doreşti să o proiectezi va ieşi în cele din urmă la iveală prin comportamentul tău la un nivel subconştient.

Cursurile de pregătire psihologică a agenţilor operativi pun extrem de mult acetul pe importanţa felului în care îşi trăiesc viaţa ÎN AFARĂ MISIUNILOR. Deoarece astfel pot minimaliza sau chiar elimina complet conflictele interioare din timpul operaţiunilor.

Modelul de antrenament psihologic şi comportamental predat în sesiunile de coaching CIA se bazează pe cinci concept cheie: Limbajul Trupului, Disciplină, Leadership, Recunoştinţa şi Carisma

Principiile acestui model s-au dovedit a fi cea mai eficientă cale către a obţine autoritate socială absolută, iar agenţii care ştiu să le combine cu eficienţa reuşesc să creeze legături strânse cu subiecţii lor provocând în ei sentimentul de loialitate, obedienta şi dorinţa de a-i urma.

Separat au o putere foarte mică însă luate împreună, elementele de mai sus sunt factorii determinanţi în formarea unui agent dublu perfect capabil să îşi influenţeze, persuadeze, conducă şi controleze.

Controlul limbajului trupului

Să fii în controlul corpului tau atunci când vine vorba de o conversaţie sau o interacţiune cu o altă persoană înseamnă să ai abilitata de a-ţi controla comportamentul şi gesturile astfel încât să rămână naturale, controlate şi calme.

Vorbim aici de detalii ce ţin de suprafaţa precum aspectul general, respiraţia, gesturile şi felul de a vorbi.

Sub comunicarea unui comportament autentic necesită eliminarea completă a comportamentelor de insecuritate, sa fii relaxat şi natural în conversaţie.

Respiraţia trebuie să fie uşoară, naturală, adâncă şi controlată. Postura corpului trebuie să fie dreaptă, asemeni soldaţilor, deoarece această postură transmite, încredere şi putere. Ţine-ţi urechile deasupra umerilor şi umerii deasupra şoldurilor.

Mişcările, chiar şi cele mai mici, cum ar fi să întinzi mâna după telefonul mobil trebuie să fie uşoare, naturale, controlate ca şi cum te-ai mişca sub apă. Este întipărit adânc în memoria noastră evolutivă că mişcările rapide trădează insecuritatea, deoarece sunt o modalitate de a intimida atacatorii şi de a părea că suntem cu garda pusă. Doar câinii mici şi fricoşi simt nevoia să latre la oricine şi să alerge agitaţi de colo, colo în prezenţa altora. Liderii naturali nu au nevoie să facă un spectacol din stările lor emoţionale.

Igiena personală şi aspectul general trebuie să fie impecabile şi să fie în concordanţă cu normele sociale acceptate care reprezintă un om de succes, respectat şi conservativ în mediul respectiv (cravate, cămăşi, costume, uniforme, pantofi etc.). Cu toate acestea, felul în care este îmbrăcat un agent secret nu trebuie să atragă atenţia mai mult decât felul în care se comportă şi vorbeşte. Trebuie să fii memorabil pentru ce eşti, nu pentru cum arăţi. Aspectul general este important, doar pentru faptul că dacă arăţi ca o persoană care are autoritate îţi vei creşte şansele de influențare.

Clipitul – Viteza cu care clipeşti şi nu rata cu care clipeşti arată gradul tău de nervozitate şi dacă nu eşti atent la acest aspect poţi trimite un mesaj nedorit. Mişcările uşoare şi calme ale pleoapelor indica confort şi încredere.

De asemenea acordă atenţie maximă şi următoarelor detalii:

 • Păstrează-ţi tonul voci calm, controlat şi sonor
 • Combină atingerile fizice neutre cu complimente sincere pentru a maximiza sentimentul de apropiere
 • Nu îţi atinge faţa în timp ce vorbeşti şi nu folosi elemente de limbaj al trupului care trădează nervozitate, anxietate sau agitaţie
 • Contactul vizual are o importanţă uriaşă
 • Zâmbeşte în mod sincer în timp ce faci contact vizual pentru a elimina senzaţia de provocare.
 • Păstrează întotdeauna obiectivul interacţiunii respective în minte
 • Tine băuturile reci în mâna stângă pentru a avea mâna dreaptă caldă atunci când strângi mâna cuiva
 • Păstrează-ţi vârful picioarelor îndreptat spre persoanele faţă de care vrei să îţi arăţi interesul
 • Discută cu oamenii cu care interacţionezi despre subiectele de care sunt pasionaţi
Disciplină

Disciplina personală este esenţa autorităţii. Dictându-ţi să fii un om disciplinat îţi va oferi un avantaj ce este rar întâlnit la o persoană normală.

Dacă ai capacitatea să te controlezi complet şi să fii disciplinat vei reuşi să creezi o stare mentală care în mod subconştient va transmite încredere personală şi autoritate. Nivelul tău de disciplină interioară va ieşi la suprafaţă pe nesimţite de fiecare dată când vorbeşti.

Oamenii ce îşi controlează foarte bine programul şi timpul sunt admiraţi. Oamenii care nu ştiu ce să fac cu timpul lor sau au un stil de viaţă dezordonat tind să nu pară de încredere.

Nu voi detalia foarte mult acest subiect deoarece am scris mai multe despre disciplina în articolul de aici: http://tipicmasculin.ro/autodisciplina-cucereste-ti-viata-ca-un-general/

Leadership

Oamenii au o atracţie naturală, irezistibilă către persoanele cu acest tip de magnetism, către lideri. Despre acest subiect se pot scrie sute de articole dar voi prezenta cât mai succint care sunt elementele cheie ce definesc personalitatea magnetică a unui adevărat lider. Acestea sunt elementele cu cele mai eficiente rezultate pe planul dinamicii sociale.

 • Fii interesat şi focusat pe bunăstarea personală
 • Păstrează o doză sănătoasă de autodisciplină
 • Planifică-ţi zilele şi viaţa în avans pentru a reduce anxietatea
 • Prioritizeaza-ţi planurile, nevoile şi dorinţele pentru a reduce anxietatea
 • Dăţi silinţa pentru a face fiecare persoană pe care o întâlneşti să se simtă interesantă
 • Niciodată să nu faci pe cineva să se simtă inferior în prezenţa altora
 • Exersează modestia în tot ce faci
 • Fii mereu cu doi paşi înaintea a ceea ce se întâmplă şi planifica continuu.
 • Fii mereu în prezent şi păstrează întotdeauna o rută sau locaţie alternativă când eşti în prezenţa altora.
 • Prima persoană care sugerează ceva nou este de obicei liderul grupului
 • Acceptarea greşelilor nu te face să pari incompetent, ci au rolul opus de a te face să pari autentic.
 • Arată-ţi interesul sincer atunci când ai intri în contact cu alte persoane, pentru a crea sentimentul de încredere şi conexiune puternică.
 • Când te confrunţi cu o problemă cel mai bine este să o priveşti ca un test.
 • Găseşte un mentor care se afla deja în punctul în care vrei să ajungi în viaţă.
 • Devino un mentor pentru cei ce au nevoie de ajutor pentru a ajunge în punctul în care eşti tu
 • Rămâi calm în orice situaţie
 • Fii liderul pe care l-ai admira
 • Ascultă-i pe ceilalţi în mod activ
 • Când anumite persoane sunt acaparate de emoţii negative, nu te lăsa absorbit de energia lor. Rămâi deasupra şi fii pilonul de rezistenţă pe care se poate baza tot grupul
 • Niciodată nu te plânge
 • Nu critica decât dacă este absolut necesar

Recunoştinţa – ridicarea nivelului de energie

Recunoştinţa este unul dintre cele mai puternice sentimente ce pot fi simţite de om. În instructajul psihologic al spionilor este folosită pentru a acoperi conflictele interioare ce pot fi simţite în timpul unei operaţiuni.

Sentimentul intern de recunoştinţă este atât de puternic încât se simte în atitudinea exterioară şi nu poate fi falsificat. Din acest motiv, este foarte important ca un agent dublu să înveţe să încorporeze în stilul lui de viaţă acest sistem pentru a putea rezona mai uşor cu persoanele întâlnite.

Este important de subliniat faptul că oamenii fac alegeri emoţionale atunci când este vorba să selecteze persoanele cărora să le acorde încrederea sau pe care să le admire.

Surprinzător este faptul că aceste alegeri sunt bazate într-o proporţie covârşitoare pe felul în care oamenii respectivi ÎI FAC SĂ SE SIMTĂ, nu pe ca cât de calificaţi sunt oamenii respectivi într-un anumit domeniu.

Legătura dintre sentimentele de recunoştinţă şi managementul emoţiilor din timpul unei operaţiuni este uriaşă.

Voi scrie în continuare câteva rânduri despre cele mai populare metode de a accesa sentimente autentice de recunoştinţă. Acestea sunt moduri prin care poţi încorpora recunoştinţa în viaţa ta de zi cu zi, lucru ce te va ajuta ulterior să poţi modifica semnalele pe care le trimiţi în timpul unor interacţiuni cu stress psihologic intens.

 1. De fiecare dată când treci printr-o experienţă care pentru alţi oameni ar putea fi considerată stresantă, găseşte cât mai multe lucruri în jurul tău pentru care să fii recunoscător și care sa îți ridice niveul de energie pozitivă.
 2. Este important să crezi cu tărie că lucrurile par stresante doar atunci când sunt comparate cu ceva mult mai deşirabil.
 3. Agenţii dubli erau instruiţi ca atunci când se afla pe teren să conştientizeze că toată lumea din jur are frici, insecurităţi şi diverse conflicte interne. Să se gândească la faptul că toate persoanele din jur sunt fiinţe umane vulnerabile. Ei trec prin diverse provocări, se zbat, au diverse frici de natură socială sau de altă natură şi sunt nesiguri de multe lucruri. Să fie recunoscători că au de-a face cu oameni imperfecţi, indiferent de cât de aberant pare să fie comportamentul lor.
 4. Erau învăţaţi despre importanţa faptului de a deveni conştienţi de frumuseţea fiecărui moment şi de a găsi un pretext de bucurie în fiecare detaliu. Poate că aceste lucruri păr de natură esoterică, dar concentrându-te pe aspectele pozitive ale fiecărei situaţii şi încercând să te agăţi de orice ar putea face perspectivă mai frumoasă îţi poate opri emoţiile fluxul de emoţii negative împiedicându-le astfel să iasă la suprafaţă, un lucru extrem de important în timpul misiunilor stresante.
 5. Fiecare moment poate deveni o oportunitate pentru a-i analiza profunzimea. Fii obişnuit cu conştientizarea lucrurilor în esenţa lor. Lasă-ţi mintea să analizeze dincolo de aparenţe, micile aspecte ale fiecărei situaţii sunt mult mai profunde decât mulţi realizează. Felia de pâine pe care o mănânci de exemplu, este făcută dintr-un grâu crescut pe câmp, procesat într-o moară. În tot acest proces au fost implicaţi diverşi oameni, fiecare cu povestea lui. Unii s-au ocupat de creşterea grâului, alţii de prelucrarea lui, alţii de vânzare, alţii de livrare, prepararea pâinii şi aşa mai departe. Acest lucru este foarte important deoarece în funcţie de gradul de profunzime la care eşti capabil să fii recunoscător va avea impact asupra felului în care interacţionezi cu oamenii din jur. Practicând acest principiu vei putea vedea dincolo de măştile lor sociale şi îţi vei dezvolta abilitatea de a analiza într-un mod mult mai eficient trecutul lor şi ce se afla în spatele persoanei din faţa ta.

Carisma – magnetismul social

Magnetismul social al oamenilor carismatici este extraordinar. Acest magnetism vine din capacitatea acestor oameni de a fi foarte confortabili cu persoana lor de a se bucura de lumea din jur, emanând o stare de bine care este contagioasă. Avem tendinţa să ne apropiem de oamenii care se simt bine şi care emană fericire. Prin urmare, un om care se simte bine în pielea lui şi care ştie să se bucure de viaţă va atrage întotdeauna adepţi în jurul său.

Din acest motiv este extrem de important ca un agent dublu să încorporeze acest aspect în felul au de a-şi trăi viaţa.

Punctul de plecare în a-ţi construi carisma este recunoştinţa despre care am vorbit mai sus. Fie că eşti într-o excursie în Maldive sau că eşti mort de oboseală în timpul unui antrenament fizic intens, abilitatea de a te bucura de acţiunea pe care o faci ține doar de PERCEPŢIA ta asupra respectivei acţiuni şi nu de acţiunea în sine.

Cu cât îţi vei dezvolta mai mult abilitatea de a învăţa să te bucuri de lucrurile din viaţa ta, de persoana ta, de oamenii din jurul tău, cu atât vei deveni mai carismatic şi atrage în viaţa ta oameni dornici să absoarbă din vitalitatea pe care o emani.

Concluzie 

După cum observi, personalitatea unui spion de succes trebuie conturată în fiecare aspect al vieţii sale. Magnetismul unui agent dublu nu este un rol ce poate fi jucat la comandă. Este un stil de viaţă ce trebuie practicat mai întâi în afară misiunilor pentru a nu trăda comportamente, gânduri sau emoţii nedorite în timpul operaţiunilor. Este o misiune personală ce se desfăşoară 24 de ore din 24 şi necesită disciplină, curaj şi implicare.

 

Comments

comments

2

Leave a Reply

 • (not be published)