Initiere in Echitatie – Partea a II-a

Posted on November 01, 2012, 7:24 am
13 mins

echitatie-calarit-pegasÎn articolul precedent am făcut o scurtă introducere despre cai şi călărie iar astăzi continuăm cu o serie de detalii practice legate de echitaţie.

Încălecatul 

Primul lucru pe care trebuie să îl ştii este faptul că atunci când a sosit momentul să te urci pe cal, trebuie să o faci pe partea stângă. Probabil că acum te întrebi de ce trebuie să o faci numai decât pe partea stângă. Ei bine, pentru a afla răspunsul va trebui să ne întoarcem puţin în timp până la momentul în care majoritatea bărbaţilor purtau cu sabie la stânga şoldului. Astfel, cel mai comod mod de a urca pe cal era pe partea stângă şi de atunci acest obicei a continuat să fie folosit până în zilele noastre.

Cum este corect să urci în şa?

Probabil că primul instinct este să prinzi zdravăn şaua şi să te ajuţi de ea pentru a urca pe cal. De fapt, metoda corectă este să apuci de coama calului şi te ajuţi de ea pentru a-ţi face elan şi a sări în şa. Nu îţi face griji, calul nu va simţi nimic şi în plus el va şti exact ce urmează să faci.

Aşează-ţi piciorul cu fermitate în scăriţa stângă, pune mâna pe baza gâtului calului şi prinde o parte din coamă, apoi amplasează mâna dreaptă în partea din spate a şeii.

Fă-ţi un mic elan pe piciorul drept şi apoi sari direct pe cal aruncând piciorul drept peste şa. Aranjează cu atenţie ambele picioare în scăriţe şi ai grijă ca greutatea corpului tău să fie distribuită egal şi să ai un echilibru perfect. Ţinând cont de tot aceşti paşi vei reuşi să încaleci corect.

Dacă bănuieşti că ai putea avea probleme serioase la urcatul în şa poţi folosi o platformă ajutătoare pe care să te sui. De obicei este făcută din lemn şi arată ca o mică scăriţă.

Din moment ce ai urcat în şa, este posibil ca noul tău prieten să decidă că a venit timpul să meargă de capul lui. Exact acum este cel mai potrivit moment pentru a învăţa calul că este important să aştepte ca mai întâi tu să fii gata şi să nu plece până în momentul în care tu îi dai comanda.

Comenzile de bază
Pentru a transmite comenzile către cal vei folosi o combinaţie dintre mişcarea frâielor şi a picioarelor. Pentru a ghida calul este nevoie să tragi uşor de frâu în dreapta sau în stânga în funcţie de direcţia în care vrei să mergi. Pentru a opri calul este suficient să tragi ambele frâie spre tine concomitent, într-un mod gentil, dar ferm. În ambele cazuri, nu este nevoie să tragi cu putere.

Modul corect de a ţine frâiele este să le apuci din afară şi să ţi se poată vedea partea de sus a mâinii fără probleme. Practic nu trebuie să le înfăşori în jurul mâinilor, deoarece în cazul în unui accident vei rămâne legat de cal şi te vă târî după el. De asemenea, atunci când apuci frâiele trebuie să te asiguri că au o poziţie destul de lejeră şi că nu incomodează calul. Poziţia ideală este ca frâiele să stea întinse în momentul când aduci mâinile în poală. Astfel este suficientă doar o mică smucitură pentru a anunţa calul că vrei să mergi într-o anumită direcţie. Repet, nu e nevoie să tragi cu putere.

Pentru a face calul să pornească este suficient să strângi uşor ambele picioare sau să apeşi puţin cu călcâiele. Astfel calul va şti că poate înainta. Din moment ce calul a pornit nu mai este nevoie să mişti picioarele sau să loveşti cu călcâiele. Este foarte important să rămâi în permanenţă conştient de mişcările picioarelor pentru că dacă vei continua să loveşti cu ele, calul va percepe mişcarea că pe o comandă de a mări viteza şi te va lua pe nepregătite. Mai mult decât atât, mişcarea necontrolată a picioarelor transmite calului semnale amestecate şi îl face nervos.

De asemenea, trebuie să menţionăm faptul că nu este nevoie să încordezi picioarele pentru a rămâne în şa; modul corect este să îţi ţii greutatea centrată şi corpul în echilibru.

Viteza şi tipurile de paşi

Mişcare picioarelor calului este descrisă prin cuvântul pas. Aşadar atunci când vorbim despre diverşi paşi ne referim la diferite viteze.

Cel mai încet pas este desigur MERSUL, este o mişcare înceată sigură şi sacadată; fiecare picior al calului se ridică de pe sol separat şi este apoi urmat, pe rând, de celelalte. Din acest motiv se numeşte şi pas în patru timpi.

Următorul pas este puţin mai vioi şi se numeşte TRAP. Trapul este un pas în doi timpi şi este făcut de cal mişcând concomitent perechea de picioare aflată în diagonală. Piciorul drept din faţă se mişcă în acelaşi timp cu piciorul stâng din spate şi apoi acelaşi gen de mişcare este repetat în oglindă de către celelalte două picioare.

Următorul pas are trei timpi şi se numeşte GALOP. Galopul este cel mai rapid pas de bază. Acest pas poate fi descris ca un mers natural în patru timpi cu perioada prelungă de suspensie alcătuit dintr-o succesiune de salturi.

Ce semnificaţie au paşii pentru călăreţ?       

Chiar dacă mersul este cel mai simplu pas, trebuie să ţii cont de anumite aspecte. Cel mai important lucru este să nu stai rigid în şa. Încearcă să îţi laşi şoldurile să se mişte înainte şi înapoi în acelaşi timp cu mişcările calului şi să ai o poziţie lejeră. Pentru un începător mersul este modul ideal în care poate învăţa cum stă treaba cu echilibrul şi să comenzile de bază. Ca începător este de recomandat să stăpâneşti mersul foarte bine înainte de a trece la trap.

Examinează-ţi singur poziţia şi pune-ţi următoarele întrebări:

 •  Se mişcă şoldurile mele în acelaşi timp cu legănatul calului?
 •  Este corpul meu prea rigid?
 •  Îmi ţin braţele şi picioarele nemişcate?

De asemenea, este important să ai o atitudine relaxată. Din moment ce te simţi confortabil cu toate aceste elemente fundamentale vei fi pregătit să exersezi trapul.

Atunci când mergi la trap, este recomandat să te ridici uşor în scăriţe depărtându-ţi posteriorul de şa în funcţie de cadenţa calului. Astfel, cu cât viteza de trap este mai mare, cu atât trebuie să te ridici mai mult. Acest artificiu te ajută să călăreşti liniştit fără a ţopăi în şa din cauza mişcărilor bruşte ale calului.

Această mişcare se asemăna oarecum cu dansul întrucât necesită ritm şi precizie, de aceea vei avea nevoie de ceva practică până să o stăpâneşti.

Galopul este cel mai rapid pas al calului, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să fie extraordinar de rapid. Galopul poate fi făcut şi la o viteză moderată. Ca începător trebuie să ai grijă să nu devii încordat în timpul galopului. Dacă îţi tensionezi corpul sau îţi ţii respiraţia poţi fi aruncat din şa foarte repede. De asemenea, dacă devii încordat este posibil să te apleci spre faţă involuntar, o mişcare ce transmite majorităţii cailor că trebuie să mărească viteza.

În timpul trapului trebuie să acorzi cea mai mare atenţie mişcării şoldurilor şi zonei pelviene. Şoldurile trebuie să fie relaxate, iar pelvisul să pară că pluteşte în faţă şi în spate formând o mişcare fluidă.

Descălecatul 

Pentru a coborî de pe cal, scoate-ţi piciorul drept din scăriţă şi ridică-te în scăriţa stângă. Apoi ţine-te de coamă şi şa în timp ce arunci piciorul drept peste spatele calului.

Ţinând cont de tot ce ai citit mai sus, dar şi practicând regulat, vei învăţa foarte repede să călăreşti decent. Nu uita că este nevoie să porţi de fiecare dată cască pentru că ai de-a face cu un animal imprevizibil şi este bine să fii protejat. Înainte să treci la lucrurile avansate fii sigur că ţi-au intrat în instinct lucrurile de bază. De asemenea, ascultă-ţi de fiecare dată instructorul cu maximă atenţie.

Spor la călărit !

Serafim

 
 

Comments

comments

2

One Response to: Initiere in Echitatie – Partea a II-a

 1. Claudia

  April 10th, 2019

  Mulțumesc mult pentru aceste articole!!!! Ajuta foarte mult pe cei interesați, iar prea multe informații pe internet nu găsești. Excelent! Asa și pe mai departe 🙂

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)