Initiere in Echitatie – Partea I

Posted on October 27, 2012, 7:02 am
14 mins

echitatie-calarit-pegasDe câte ori ţi s-a întâmplat în copilărie să alergi călare pe un amărât de băţ închipuindu-ţi că eşti cowboy, indian sau un cavaler templier? Eu recunosc că am făcut-o de multe ori, dar abia după un număr bun de ani am ajuns pentru prima data pe spatele unui cal adevărat.

Îmi aduc aminte de cât de interesante mi s-au părut primele lecţii de echitaţite şi cât de multe lucruri contraintuitive a trebuit să învăţ pentru a rămâne în şa. Aşa că m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre acest sport.

Încă din antichitate bărbaţii au avut o relaţie specială cu caii şi i-au considerat dintotdeauna animale nobile. Din fericire, în zilele noastre încă se mai practică echitaţia şi relaţia dintre oameni şi cai a rămas nealterată în ciuda faptului că trăim într-o epocă a vitezei.

Senzaţia pe care ţi-o oferă acest sport este unică şi poate că unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că nu eşti niciodată singur. Mai mult decât atât, între tine şi cal se formează o relaţie de camaraderie care pe mine mă face să mă gândesc la vreurile străvechi în care cavalerul şi calul său plecau împreună la luptă.

De asemenea, spre deosebire de alte sporturi în care nu trebuie să te bazezi decât pe abilitîţile tale, atunci când este vorba de călărit, calul va avea întotdeauna un cuvânt de spus, iar datoria ta este să înveţi să lucrezi cu el. Călăritul este mai mult decât un sport este ca o metamorfoză între om şi animal.

 Se pot scrie sute de pagini despre acest subiect, dar noi am ales să face o selecţie cu lucrurile de bază ce trebuie ştiute de orice călăreţ începător.

Arta Călăritului

O mare parte din arta de a călări ţine de felul în care reuşeşti să relaţionezi cu calul. Spre deosebire de modul în care înveţi să conduci o maşină, o motocicletă sau un avion, călăritul unui cal este total diferit deoarece are foarte mult de-a face cu abilităţile tale de comunicare.

Practic, tot ceea ce faci este să comunici comenzile tale calului iar toată comunicarea trebuie făcută în mare parte atât prin acţiunile corpului cât şi prin tonul vocii. Este foarte important să înveţi să comunici corect cu animalul, astfel că el să răspundă în modul în care tu anticipezi. O bună comunicare cu calul, te va ajuta să ai o experienţă plăcută şi lipsită de evenimente nedorite.

Mi-am propus ca la sfârşitul acestei sesiuni de articole să ştii primii paşi pe care trebuie să îi faci în arta călăritului, să afli câteva detalii despre antrnamentele de bază dar şi câte ceva despre echipamentul necesar.

Aşadar pune-ţi cizmele şi pregăteşte-te să sari în şa !

Primele lecţii

Deci eşti hotărât să înveţi mai multe despre călărit şi nu ştii de unde să începi ? Ei bine pentru început, trebuie să ştii că există mai multe tipuri de grajduri. Aceste tipuri se pot împărţi în trei mari categorii şi anume: locuri destinate doar adăpostirii cailor, locuri în care sunt antrenaţi şi locuri unde se predau lecţii pentru cursanţi.

Cele din urmă sunt de fapt şcoli de călărit în care poţi învăţa bazele acestui sport. Acesta este locul unde trebuie să te duci în caz că nu ai deja un cal. Este suficientă o simplă căutare pe internet că să poţi găsi care sunt cele mai apropiate şcoli de călărie din zona ta.

Stilul Western sau English?

Înainte de a începe prima lecţie, este posibil să fii întrebat ce stil de călărit vrei să înveţi – Western sau English (Britanic). În general princpiile călăritului sunt aceleaşi pentru ambele stiluri, dar îţi voi spune în continuare câţiva factori de care este bine să ţii cont înainte de a lua o hotărâre.

Stilul Western a fost dezvoltat de către faimoşii cowboy americani care aveau nevoie de cal pentru a efectua diverse treburi la fermă, deci este un stil care pune acent pe practicabilitate. Pe de cealaltă parte, stilul English are o natură mai complicată întrucât mulţi îl consideră a fi o combinaţie între sport, relaxare şi chiar artă. Este genul de călărit rafinat, care este practicat de obicei de către cavalerie sau vânători.

Cum am spus mai sus, principile generale ale călăritului sunt aceleaşi dar există mici detalli care fac diferenţa între cele două stiluri.

Unul dintre aceste detalii este pasul calului care diferă în funcţie de ritm sau viteză. În timp ce pasul de plimbare este foarte similar pentru ambele stiluri, trapul, galopul şi chiar ţinuta sunt puţin diferite.

De asemenea, pentru stilul Wetern vei purta în general un jeans, cămaşa, pălărie cu boruri largi şi cizme de cowboy, iar pentru stilul English este recomandat să fii îmbrăcat cu o jacketă englezească, cizme înalte, o caschetă tradiţională şi pantaloni specifici.

De fapt, adevăratele diferenţe între cele două stiluri ţin de activităţile şi sporturile care le sunt asociate. The exemplu stilul western este înlinat către rodeo, echitaţie de agrment, lucru la sol sau anduranţă, pe când stilul British ţine mai mult de sărituri peste obstacole, vânătoare, dresaj competiţional sau chiar Polo.

Un alt element diferit este şaua. O şa Western poate fi identificată foarte repede datorită cornului proeminent amplasat la partea din faţă. De asemenea, este mai greoaie, fiind destinată drumurilor lungi. Acest tip de şa nu are perne de contact întrucât acestea sunt înlocuite cu fâşii de pânză. Scăriţele sunt mult mai mari şi de obicei sunt făcute din piele, lemn sau metal. Un alt aspect important este că poziţia călăreţului este mai în spate decât la stilul English, iar picioarele nu stau în contact strâns cu şaua.

Pe de cealaltă parte, şaua English este mult mai uşoară, nu are corn şi pernele de contact sunt vizibile, iar călăreţul stă pe greabăn cu picioarele flexate şi strânse de şa.

Învaţă să cunoşti calul

Este foarte important să stabileşti o bună relaţie cu calul încă de la început. În principiu, un cal simte imediat dacă eşti începător şi îşi dă repede seama dacă nu ştii ce faci. Partea proastă este că dacă tu nu te simţi comfortabil în preajma lui s-ar putea ca şi el să devină agitat în preajma ta, formându-se o situaţie care este mai bine să fie evitată.

Modul corect de a te apropia de cal

Înainte de a te urca pe cal, este bine să îţi rezervi puţin timp pentru a merge la el şi a face cunoştină. Un lucru bun de ştiut de la început este că, la fel ca majoritatea ierbivorelor, caii au ochii amplasaţi de o parte şi de alta a capului şi nu pe partea din faţă. Astfel el vede cu ambii ochi doar o suprafaţă din faţa sa în formă de “V” iar zonele laterale le vede doar cu un ochi. Din acest motiv caii se sperie uşor dacă ceva se mişcă brusc în apropierea lor întrucât văd că ceva se mişcă, dar nu ştiu exact ce este şi cât de departe se află. Astfel sunt onligaţi să se întoarcă pentru a vedea mai clar .

De asemenea, pentru a fi capabil să aibă o privire frontală clară, calul este nevoit să îţi mişte capul mai sus pentru a vedea bine la distanţă sau mai jos pentru a vedea clar în apropiere. Din acest motiv gâtul şi capul lui trebuie lăsate să se mişte liber, fără restricţii.

Odată cu ridicarea sau coborârea capului, calul este capabil să dirijeze radiaţiile luminoase în diferite puncte ale retinei, astfel putând să modifice claritatea imaginii. Cu cât calul priveşte obiecte mai îndepărtate, cu atât trebuie să ridice capul mai mult. De aceea, este esenţial să aibă o vizibilitate clară, ceea ce presupune mişcarea liberă a capului şi a gâtului !

De acest lucru este bine să ţii cont la lecţiile avansate pentru a fi conştient de limitările calului.

În acest punct probabil că ţi-ai dat deja seama că este destul de greu să sari peste obstacole din moment ce calul nu vede când se apropie de ele. De aceea călăreţul nu poate sta pur şi simplu cu mâinile în sân lăsând calul să facă toată treaba. Calul nu îşi dă seama de momentul în care a ajuns exact lângă obstacol, iar pentru a efectua un salt în condiţii de siguranţă este nevoie ca tu să îl ajuţi.

Toate aceste lucruri îţi vor fi foarte de folos la lecţiile mai avansate, dar tot ce trebuie să ştii pentru moment este că animalul te poate vedea cel mai bine din lateral, şi este bine să ai grijă ca el să te observe de fiecare dată când eşti în preajmă.

Cum eviţi să fii lovit

Un lucru foarte important de care trebuie să ţii cont este că dacă eşti nevoit să mergi în spatele calului, asigură-te că ţii mâna pe spatele său tot timpul şi că stai foarte aproape de el,. Astfel calul ştie în permanenţă ce ai de gând să faci şi eviţi riscul de a-l speria.

De asemenea, chiar dacă calul decide să lovească cu picioarele, nu va avea destul loc pentru a-şi face elan şi vei fi mai mult înpins decât lovit.

În articolul următor vei afla mai multe despre:

  • cum să te urci în şa
  • comenzile de bază
  • cum să controlezi viteza

Serafim

Comments

comments

2

One Response to: Initiere in Echitatie – Partea I

  1. January 29th, 2013

    Echitatia e ceva cam uitat si marginalizat, insa nu trebuie uitat cat de puternice pot fi relatiile intre calaret si cal, cate poti invata, si cum o sa iti schimbi viziunea despre natura si animale. Plus ca mi se pare foarte barbatesc acest duo, cal/barbat.

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)