Initiere in escalada – Echipamentul de baza

Posted on August 12, 2013, 7:52 am
15 mins

escalada rock climbing cataratUna dintre pasiunile mele este escalada. Mi se pare unul dintre cele mai bune sporturi care te învaţă cum să armonizezi perfect corpul cu mintea. Când eşti acolo sus, eşti perfect conştient de fiecare mişcare a corpului tău, de fiecare încordare a muşchilor şi de cum trebuie să îţi dozezi energia pentru a ajunge în vârf. În plus, escalada are şi foarte multe lucruri în comun cu dezvoltarea personală… dar nu acesta este subiectul articolului de faţă. Prin urmare, să trecem la subiect. Dacă eşti dornic să te apuci de acest sport îţi recomand să mergi neapărat la nişte cursuri specializate sau să îl ai ca profesor pe cineva care îl practică de foarte mulţi ani.

De exemplu, mentorul meu are peste 20 de ani de experienţă în alpinism şi ştie cu ochii închişi tot ce ţine de escalada, aşadar de fiecare dat când mă pun pe treabă are cine să mă supravegheze atent.

Acest articol face parte dintr-un ghid mai mare legat de escaladă ce este dedicat începatorilor şi are ca subiect de discuţie echipamentul de bază necesar în escaladă.

1. Espadrilele de căţărat

Espadrilele de căţărat sunt poate cel mai important accesoriu (dupa coarda dinamică) deoarece talpa lor specială îţi oferă o aderentă superioară la contactul cu stânca ceea ce îţi va uşura cu mult ascensiunea. Aceste espadrile speciale au fost inventate undeva în jurul anilor 1970 şi este de departe una dintre cele mai importante invenţii din domeniu.

Se recomanda ca atunci când le alegi să le iei cu o măsură mai mică decât porţi pentru că trebuie să îţi vină foarte fix. Această regulă nu este bătută în cuie dar ideea este să probezi înainte mai multe perechi până când găseşti ceea ce ţi se potriveşte. Un alt lucru important este să ţii cont de faptul că espadrilele se poartă fără şosete.

Sunt mai multe genuri de espadrile de căţărat dar în principal cele pentru începători trebuie să fie puţin mai lejere şi destul de confortabile pentru că aceştia nu au nevoie de poziţii extrem de precise pentru picioare.

Dacă după câteva luni ai început să te ţii serios de acest sport şi ai avansat în grade, poţi trece la o pereche de espadrile superioare, mai strâmte şi cu o talpă mai agresivă şi foarte aderentă.

Este bine de ştiut că anumite espadrile de nivel profesionist sunt foarte inconfortabile la purtat, au talpa uşor încovoiată şi se merită să fie purtate doar în cazul în care ai de a face cu trasee foarte dificile.

2. Magneziul

Magneziul folosit pentru căţărare este acelaşi cu cel folosit în gimnastică. Acest praf alb îţi îmbunătăţeşte drastic aderenţa pe piatră şi împiedică alunecarea. În momentul în care magneziul intră în contact cu umezeala de pe pielea ta o usucă instant. Mai mult decât atât, acest mineral are şi proprietăţi abrazive îmbunătăţind prizele.

Singurul dezavantaj al magneziului este că îţi roade pielea dacă îl vei folosi excesiv, aşadar foloseşte-l doar când ai nevoie.

De obicei, magneziul se poartă într-un săculeţ special legat la şold la baza coloanei vertebrale pentru a avea acces uşor la el şi pentru a nu te împiedica în timpul căţărării.

3. Carabinierele

 

Carabinierele sunt un fel de zale mari metalice care au o clapetă mobila pe una dintre părţi pentru a permite accesul corzilor sau altor accesorii pentru alpinism. Vechile carabiniere erau fabricate din oţel, dar în prezent aproape majoritatea sunt făcute din aluminiu ultra rezistent. În funcţie de cum se închide clapeta, exista mai multe serii de carabiniere şi fiecare este mai mult sau mai puţin potrivită pentru diverse activităţi.

Cele mai sigure şi solide carabiniere sunt cele cu filet. Acestea sunt prevăzute cu un şurub care se infiltrează de partea fixa blocând deschiderea liberă a clapetei. De obicei sunt folosite pentru a ataşa diverse accesorii de ham, sau în cazul în care ai nevoie de o îmbinare mai solidă.

Dacă vreţi să cumpărat carabiniere, vă recomand să le cumpăraţi de noi deoarece în cazul celor la mâna a doua pot exista fisuri invizibile cu ochiul liber.

4. Buclele

 

Buclele folosesc la prelungirea lanţului de asigurare în scopul micşorării forţelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele sau prin prezenţa unghiurilor datorate schimbărilor de direcţie pe linia traseului.

Majoritatea buclelor rezistă până la forţe de 21-22 KN şi sunt confecţionate din chingă cu secţiune tubulară sau plină.

Buclele fiind foarte elastice (au alungiri procentual mult mai mari decât coarda) absorb şi ele o parte din forţa de şoc, protejând coarda, pitonul, carabinierele şi implicit securitatea celui ce cade.

Lungimea buclelor variază între 11 cm – 25 cm.

Buclele mai lungi se folosesc sub tavane sau în zonele sinuoase.

5. Hamul

Hamurile pentru alpinism sunt sisteme formate din chingi care se înfăşoară în jurul picioarelor şi taliei pentru a te susţine în siguranţă prins de coardă. Mărimile variază în funcţie de lungimea taliei, iar greutatea sa este de aproximativ 300-400 g.

Hamurile moderne folosesc chingi foarte rezistente şi au diverse bucle de care se pot agăţa alte accesorii necesare căţărării. De obicei, sunt uşoare şi destul de subţiri pentru a nu te împiedica în timpul căţărării.

După espadrilele de căţărat hamul este cel mai important accesoriu necesar în escalada. Nu recomand să cumpăraţi hamuri la mâna a doua deoarece nu veţi şti niciodată cu exactitate istoria hamului respectiv. Aşadar mergeţi la cel mai apropiat magazin cu specific montan şi probaţi mai multe hamuri şi mărimi până îl găsiţi pe cel care vi se potriveşte cel mai bine (ideal este să probaţi hamul în suspensie).

Dacă jenează în părţile laterale ale corpului înseamnă că este prea mare. Verificaţi să aveţi suficientă libertate de mişcare şi confort. Hamul trebuie bine strâns pentru a repartiza uniform efortul în caz de şoc.

Verificaţi de fiecare dată cu MAXIMĂ atenţie dacă hamul este închis corespunzător înainte de a porni orice escaladă.

6. Dispozitivul Gri-Gri

 

Acest dispozitiv reprezintă cea mai sigură metodă de asigurare în acest moment. Gri-Gri-ul se blochează automat la şoc şi rămâne blocat suportând sarcini de până la 9 KN. În momentul când se depăşeşte această valoare critică a rezistenţei echipamentului şi a corpului uman începe să scape coarda permiţând celui ce asigură să oprească căderea printr-o operaţiune de frânare cu mâna.

Întrucât solicită destul de puternic pitoanele, Gri-Gri-ul nu este recomandabil în traseele pitonate clasic ci în cele pitonate cu spiţuri (pitoane forate).

Vechile sisteme de blocare se foloseau de fricţiunea coardei ce trecea prin jurul corpului şi a braţelor pentru a opri persoanele în cădere, dar întrucât această metoda ducea la accidentări frecvente s-a renunţat la ea treptat şi azi majoritatea căţărătorilor folosesc sisteme moderne de blocare precum Gri-Gri-ul.

Dacă nu ştiţi să folosiţi Gri-Gri-ul, aveţi nevoie de o persoană specializată care să vă înveţe, prin urmare nu vă apucaţi să filaţi pe nimeni înainte să fiţi experţi în mânuirea acestui dispozitiv.

7. Optul de rapel

Acest instrument este folosit ca dispozitiv de frânare prin frecare la coborâre, dar şi pentru asigurare în trasee. Se confecţionează din duraluminiu anodizat şi are multiple forme (normal, cu urechi, dreptunghiular) şi grosimi.

Orice model ar fi, după rapel trebuie îndepărtat cât mai rapid de pe coardă pentru a evita deteriorarea ei din cauza căldurii excesive.

8. Corzile dinamice

Rezistenta corzii de alpinism face diferenţa între viaţă şi moarte, iar din acest motiv este cel mai important accesoriu în escaladă. Nu trebuie făcut niciun compromis la achiziţionarea undei corzi, prin urmare cumpăraţi doar corzi noi de la magazine de încredere.

Există trei feluri de corzi. Corzile simple, semicorzile şi corzile gemene. Orice coardă cu eticheta UIAA (Uniunea internaţional  asociaţiilor de alpinism) este marcată la capete cu cifra 1 pentru coardă simplă, 1/2 pentru semicoardă şi cu două zerouri intersectate pentru corzile gemene.

Coarda simplă se foloseşte de obicei la escalada sportive în traseele uşoare de alpinism şi în turele de escaladă pe gheaţă.

Semicoarda se foloseşte exclusiv în traseele alpine dificile şi lungi şi în turele de escaladă mixtă (gheaţă şi stâncă), coarda introducându-se alternativ în buclele echipate.

Corzile gemene se folosesc împreună exact ca o coardă simplă nefiind acceptate totuşi în escalada sportivă.

Corzile de calitate sunt impregnate hidrofug şi au denumirea comercială “superdry”.

Durata de viaţă a unei corzi depinde de mulţi factori printre care manevrele, stilul de căţărare, altitudinea de la care s-a căzut, etc.

În principiu, o coardă ce rezistă la 6 căderi (de peste 10 metri) are o durată de viaţă de 400 ore de folosire. Firmele de specialitate recomandă folosirea corzii pentru o perioadă de 2 ani pentru căţărătorii ocazionali şi de 1 an pentru utilizările intense. În general durata de utilizare garantată de firma producătoare este de 5 ani, dacă nu se depăşeşte durata de folosire exprimată în ore.

Caracteristici tehnice ale corzii dinamice simple:

Diametrul: variază între 10 şi 12 milimetri.

Lungimea: 50 metri.

Forţa de şoc maximă suportată: 9.000-10.000 N (~920-1.000 Kg.).

Alungirea statică: variază între 6,5-8%.

Numărul minim de căderi normate: 6

Forţa de rupere: 25.000 N (~2550 Kg.).

Greutate: 65-77 g/m.

9. Casca

Casca este un obiect indispensabil în escalada în aer liber. Rolul ei este de a proteja craniul în timpul căderilor necontrolate sau de pietrele care se desprind din zonele superioare ale traseelor.

Căştile de alpinism au greutatea între 250 şi 500 g, o bună ventilaţie, şi se pot poziţiona stabil pe cap cu ajutorul unor chingi de legătură sub bărbie şi la ceafă.

Dezavantajul principal al căştii este limitarea spaţiului vizual, combinată cu greutatea exercitată asupra capului.

Concluzie

Aceasta este doar o prezentare generală a echipamentului de bază necesar escaladei. Dacă sunteţi începători, vă recomand să cereţi sfatul unui specialist înainte de a achiziţiona orice echipament.

De asemenea, nu începeţi să escaladaţi nici un traseu fără a fi supravegheaţi atent de o persoană cu experienţă în domeniu.

 

Comments

comments

2

Leave a Reply

  • (not be published)