Metrosexualitatea este perceputa gresit de romani?

Posted on March 12, 2013, 6:11 pm
7 mins

david-beckham-tipic-masculin-metrosexualGuest post by Florian

Efeminarea bărbaţilor, e înţeleasă greşit de majoritatea românilor. Poate şi pentru că, în opinia mea, termenii folosiţi duc la crearea confuziilor, în mintea majorităţii “efeminat=feminin=gay” sau “metrosexual=homosexual=gay” .  Metrosexual  este un termen apărut  într-un articol al jurnalistului englez Mark Simpson şi desemnează un bărbat cu un simţ dezvoltat al esteticului, care investeşte foarte mult timp şi bani în felul în care arată şi în stilul lui de viaţă. Termenul nu are legatură cu orientarea sexuală a persoanei respective. Rămân de parere că, nu e un termen tocmai potrivit, însă continuam cu această denumire, pentru că aşa este recunoscut.Aşadar , caracterul efeminat al bărbatului este de necontestat, potrivit unui studiu realizat de JWT. Astfel, din totalul bărbaţilor intervievaţi, 54% au declarat că folosesc produse de îngrijire a pielii cum ar fi crema hidratantă sau crema de ochi, 33% folosesc ceara pentru îndepărtare părului, 29% îşi fac manichiura, 24% îşi fac tratamente faciale, 13% se pensează, 19% folosesc loţiuni de bronz şi 10% folosesc creme anti-cearcăne.

Încă de la început, trebuie să spun că în acest articol nu e vorba de cazurile extreme, adică sunt persoane care chiar exagerează şi indiferent despre ce e vorba, excesul nu e bun, dar aici este vorba despre cazurile generale, despre barbaţii care au evoluat odata cu societatea dar care sunt judecaţi de aceaşi societate. Astfel, secolul XXI pune o mai mare presiune asupra bărbaţilor când vine vorba despre felul în care arată. Dacă îţi cauţi un job, în zilele noastre, prima impresie contează foarte mult. Nu te poţi prezenta neîngrijit,plin de coşuri, cu haine largi,nepotrivite şi cu 10 culori pe tine, mirosind de la intrarea în firma a transpiraţie, pentru că tu esti tipul bărbatului adevarat , pentru că în condiţiile astea angajatorul nu iţi va acorda nici 10 secunde ca tu să îi demonstrezi că eşti o persoană inteligentă şi şti meseria pentru care aplici. Aşa că e normal ca bărbatul să se păstreze într-o condiţie fizică bună, să prezinte un aspect plăcut şi să fie atent la felul în care se îmbracă.
Lumea s-a schimbat, a evoluat, a dispărut vremea în care bărbaţii adevăraţi aveau mustaţă impunătoare şi păr ce ieşea de sub primul nasture de la camaşă, iar burta era semn al prosperităţii. Astăzi, pilozitatea excesivă e blamată, pe bună dreptate, burta fiind simbol al indiferenţei. Astfel, folosirea cremei hidratante, îndepărtarea părului în exces,pensarea sprâncenelor în limita normalului, îngrijirea unghiilor sau folosirea protecţiei solare nu o consider a avea niciun fel de legatură cu femeile, cu efeminarea, doar pe motiv că femeile au fost primele care au folosit astfel de tratamente; nu e un argument solid. Cei ce gândesc aşa sunt conservatori, traditionalişti, aceaşi care afirmă că rolul femeii e în bucătărie, la făcut de copii şi la curăţenie şi punct. Să nu uităm că cei mai buni bucătari din lume sunt barbati, meserie consacrată de femei, dar avem şi femei ce au creat şi conduc cu îndemanare specific bărbătească firme şi corporaţii multinaţionale. Lucrurile s-au mai schimbat, gândirea unora nu. În secolul XXI atât femeile cât şi bărbaţii au nevoie de o imagine bună, pentru că nu ai niciodată o a doua şansă să faci prima impresie.
O altă latură în care românii sunt în urmă este vestimentaţia. Se poartă hainele aiurea, fără simt cromatic, fără să mai conteze daca îţi vin bine sau mai încape şi colegul cu tine în sacou. Hainele trebuie să îţi vină ca turnate, să fie făcute pe măsura ta, însă mulţi corelează hainele slim-fit cu homosexualitatea. Din nou menţionez, nu mă refer la cazuri extreme, o ţinuta formată exclusiv din haine mulate, care stau să puşte pe tine nu denotă masculinitate. E vorba însă de hainele slim-fit, pantaloni conici, sacouri cambrate , cămăşi fără “valuri” etc . Un costum perfect turnat pe un bărbat cu un corp atletic şi aspect îngrijit va denota masculinitate, nu un tip cu un ten execrabil, cu dinţii cariaţi, miros neplăcut, pantaloni de stofă şi maieu de sub care iese falnică o burtă impunatoare, încălţat cu sandale şi ciorapi albi.

În concluzie, sunt de parere că masculinitatea tine mai mult de felul în care gândeste si acţionează un bărbat, această masculinitate neputând fii ştirbită de faptul că se îngrijeşte, că îi pasă de felul în care arată şi modul în care se îmbracă şi iese în societate.

Florian

 
 

Comments

comments

One Response to: Metrosexualitatea este perceputa gresit de romani?

  1. March 15th, 2014

    Bun articol speram sa fie si constructiv !

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)