Sase lectii de viata invatate din Poker

Posted on December 15, 2012, 10:11 am
12 mins

james-bond-joaca-poker-lectii-pokerMulţi consideră Pokerul o pierdere de vreme, un joc de noroc sau o piază rea. Sunt de acord că pe lumea asta fiecare are dreptul să aibă o părere, fie ea îndreptăţită sau nu. Partea proastă este că majoritatea celor ce judecă cu înverşunare acest joc nu ştiu o iotă despre el.

Dar totuşi, de ce Pokerul este aşa interesant până la urmă?

Povestea mea legată de Poker a început într-o perioadă destul de neagră a vieţii. Rămăsesem fără orice sursă de venit, armura încrederii personale începea să aibă fisuri periculoase şi cu toate că ştiam că viitorul încă sună bine deoarece este plin de posibilităţi, prezentul îmi dădea serios de furcă.

Sărind peste lucrurile irelevante, m-am trezit că joc Poker on-line. După câteva cărţi citite, discuţii interminabile cu un bun prieten (se ştie el care) şi multe ore de joc, au început să apară şi primele rezultate. Primii bani făcuţi din Poker m-au salvat pe moment şi mi-au dovedit că acest joc poate fi într-adevăr o cale către libertatea financiară.

De atunci au trecut trei ani. Din fericire nu am fost nevoit să mă întreţin din Poker, dar acest joc a rămas o parte a vieţii mele şi este încă o metodă de a câştiga ceva bani în plus şi de a mă relaxa.

Trecând peste partea legată de avantajele financiare, ceea ce îmi place la nebunie la acest joc este că e plin de învăţături care pot fi aplicate concret în viaţa de zi cu zi.

Ce-i drept, Pokerul e un învăţător dur, nu se joacă, nu glumeşte şi nu iartă niciodată. Fie îţi înveţi lecţia, fie eşti pedepsit aspru de fiecare dată până când îţi intră bine în cap.

Aşadar ce lecţii m-a învăţat Pokerul?

1. Câteodată nu reuşeşti să câştigi chiar dacă faci totul perfect.

Prima lecţie este una dintre cele mai dureroase. Este foarte frustrant când ştii că ai făcut totul ca la carte, totul e calculat până la cel mai mic detaliu şi eşti aproape 100% sigur că va ieşi cum te aştepţi. Ei bine, acel cuvânt “aproape” reprezintă infirma posibilitate ca tot ce ai clădit să dea greş.

Indiferent cât de bine ai face un lucru, trebuie să fii împăcat cu ideea că există şi mica posibilitatea ca el să dea greş. Nu e vina ta, este o lege a universului ca totul pe lumea asta e relativ şi nici macar Einstein nu ar putea nega acest lucru.

Tot ce poţi face spre binele tău, este să îţi păstrezi calmul pentru că ştii că ai făcut tot ce ţinea de tine, apoi sa iei din nou totul de la zero cu şi mai multa dedicare.

2. Dacă nu rişti nimic nu câştigi nimic

Această lecţie este una dintre preferatele mele. Se leagă mult de faimoasa zona de confort despre care s-a vărsat atât cerneala digitală pe internet şi despre care probabil că aţi auzit deja mai multe decât vroiaţi vreodată să ştiţi.

Ei bine, fără riscuri şi pariuri nu ar exista câştiguri deci nu ar exista nici Pokerul. Dacă ai sta la o masă de Poker şi nu ai juca nicio mână, sfârşeşti să rămâi fără bani deoarece vei fi “mâncat” de blinduri. Pe scurt este riscant să nu rişti.

Riscul nu stă numai la baza Pokerului dar şi la baza vieţii şi evoluţiei. Era o vorbă înţeleaptă care spunea că un războinic adevărat se formează doar în mijlocul bătăliei şi că pentru a deveni mai bun trebuie să-şi asume riscul de a înfrunta moartea.

Totuşi, vreau să subliniez faptul că secretul nu este să rişti fără cap, ci să îţi asumi riscuri calculate.

3. Nu te supraestima niciodată. Nu te subestima niciodată.

În Poker nimic nu este sigur. Punct.

Au fost cazuri în care jucători ajunşi la masa finală a unui turneu cu numai câteva jetoane au reuşit să câştige primul loc doar pentru că nu au renunţat la luptă şi nu s-au subestimat. La fel, jucători ajunşi în acelaşi stadiu cu un stack uriaş, au pierdut pentru că s-au supraestimat şi au început să piardă mâna după mâna.

Ştiu că nu este uşor să îţi cunoşti adevărată valoare, şi că de multe ori ni se întâmplă să ne subestimăm mai degrabă decât să ne supraestimam. Am păţit-o şi eu. Şi mai rău este că în majoritatea cazurilor îi lăsăm pe alţii să ne determine valoarea şi nimic nu este mai periculos decât să dai această putere altuia.

Astăzi mulţi bărbaţi căuta validarea în exterior, vor ca altcineva să le zică valoarea. De ce facem greseala asta?

În cele din urmă am învăţat că singurul judecător capabil să dea acest verdict eşti numai tu, deoarece tu te cunoşti cel mai bine. Provocarea este să fii un judecător cinstit cu tine însuţi şi să îţi cuantifici fără subiectivitate atât calităţile cât şi defectele. Usor de spus, al naibii de greu de facut.

4. Întotdeauna aruncă o mână pierzătoare indiferent de câţi bani ai investit deja în ea.

Am văzut mulţi jucători care odată ce au decis să joace o mână, se ţin de ea cu dinţii şi aruncă bani în pot chiar dacă începe sa fie evident că vor pierde când se dau cărţile pe faţă. Se gândesc că dacă au băgat deja atâţia bani oricum nu mai contează şi merg “All In” pană la capăt. Nu cred că are rost să vă mai spun ce efect are această gândire pe termen lung…

În Poker dar şi în viaţă totul are legătură cu echilibrul mintal. Ştiu că este greu să renunţi la un proiect, la o idee sau chiar la o relaţie, după ce ai investit enorm. Încă mai speri că poate totul va merge bine şi alegi să investeşti în continuare mai mulţi bani, timp sau sentimente chiar dacă totul pare că se duce într-o mare gaură neagră care absoarbe tot şi nu dă nimic înapoi.

Să ştii când să te opreşti este un lucru mare dar să ai puterea să o şi faci este o calitate mult mai importantă. Aşadar, învăţa să spui stop atunci când este timpul şi renunţă la acest obicei distructibil de ataşare.

5. Concentrează-te pe prezent şi uită de toate eşecurile anterioare. Nu urmări pierderile.

Se întâmplă multor jucători că după că au pierdut o anumită sumă de bani să încerce să o recupereze imediat crescând şi mai mult miza. Automat vor începe să joace mult mai prost gândindu-se la pierderea de mai devreme şi aşa ajung să piardă sume enorme de bani. La final pleacă de la masă cu psihicul la pământ şi putrezi pe dinăuntru.

Ştiu că pentru noi ca bărbaţi, să pierdem o lupta este poate una dintre cele mai insuportabile situaţii. Dar, haide sa fim cinstiţi şi să recunoaştem fără orgoliu că uneori se întâmplă să şi pierdem. Acest lucru este o certitudine, indiferent că vorbim de Poker, sport sau de viaţa de zi cu zi.

Sesiunile de câştig şi pierdere sunt un curs natural şi tine de şanse. Nu poţi controla cărţile sau universul după voia ta. Ce poţi controla este echilibrul tău mental şi modul în care joci sau gândeşti.

În concluzie Pe termen lung echilibrul mental este mult mai important decât cărţile primite de la dealer-ul din cazino sau Cel de Sus.

Atunci când pierzi, ia o pauză, fă o plimbare sau bea un whisky tare. Uneori îţi ia 5 minte să treci peste, alteori o zi întreagă, saptămâni sau chiar mai mult. Numai când simţi că ai trecut cu adevărat peste pierdere şi eşti dispus să te concentrezi pe prezent şi nu pe eşecurile anterioare ai voie să intri din nou în joc.

6. A şasea lecţie

A şasea lecţie este deschisă şi vreau să o aud de la tine. Aşadar dacă ai jucat vreodată Poker te rog să îmi laşi un comentariu mai jos în care să scrii ce lecţii ai învăţat tu.

 
 

Comments

comments

2

PREVIOUS ARTICLE

Sex – masculin

NEXT ARTICLE

Inceputul

12 Responses to: Sase lectii de viata invatate din Poker

 1. Vasi Bosca

  January 6th, 2013

  A şasea lecţie am primit-o de la tine, și din modul tău de a adapta învățăturile din poker, în viața reală. Îmi place cum gândești și modul tău aparte de a pune totul în cuvinte. Congrats and…keep it up!

  Reply
 2. jonny

  January 6th, 2013

  am invatat din poker ca oricand ti se poate schimba viata daca vrei cu adevarat…every moment is another chance..

  Reply
 3. jonny

  January 6th, 2013

  in poker poti sa fi chip leader iar la urmatoarea mana sa fi eliminat…asa e si in viata..e valabil si invers

  Reply
  • alex

   November 7th, 2013

   Daca esti chip leader la urmatoare mana nu poti fi eliminat asta pot sa te asigur pentru ca nimeni nu are mai multe fise ca tine :))

   Reply
 4. Tudor

  January 7th, 2013

  Intr-adevar din poker poti invata multe lucruri pe care le aplici de la scara mica(jocul de carti) la scara mare(jocul vietii), si eu zic ca cea mai importanta lectie pe care o inveti din poker este sa accepti urcusurile si coborasurile vietii tale, pentru ca inevitabil unele perioade vor fi mai bune ca altele, si la un moment dat va trebui sa te tarasti efectiv pentru a scoate capul la suprafata. Niciodata sa nu lasi lucrul asta sa te enerveze, sa te controleze, sa iti dicteze starea ta de spirit.
  Pieptul in fata, capul inainte si marsaluieste mandru!
  Ah, si foarte importanta lectia cu aruncatul mainii neprofitabile, multi raman intr-o relatie si investesc in continuare in ea chiar daca ei stiu ca totul s-a terminat de mult, dar inca spera ca pot aduce ceva inapoi. E ca si cum ai incerca sa reaprinzi ceva de a ars deja. E doar cenusa. Tu poti pune lemne in continuu pe foc dar la un moment dat o sa obosesti sa mai cauti atatea lemne si o sa vezi ca totul a fost o pierdere de timp.

  Lectia nr. 42 – Daca in 30 de minute nu ti-ai dat seama care e fraierul de la masa, tu esti fraierul 😉

  Reply
 5. C.

  January 10th, 2013

  Lectia nr. 6: Trebuie sa fii mereu atent, nimic nu e ceea ce pare.

  Reply
 6. January 12th, 2013

  Lectia 6 in opinia mea: Pregateste-te de downfall ( coborasurile care le vei avea) .

  Reply
 7. AlexM

  February 4th, 2013

  In sfarsit cineva cu aceeasi opinie ca mine.Doamne, de cand tot incerc sa le explic prietenilor cat de mule te invata pokerul daca il practici cum trebuie.

  Reply
 8. AlexM

  February 4th, 2013

  Inca ceva, a sasea lectie, care nu ai scris-o dar le include pe toate. Ce m-a invatat cel mai mult pokerul e asta: Disciplina, perseverenta, echilibrul mental (sa gandesti altfel problemele care apar, si sa privesti altfel esecurile). Te invata deasemenea sa renunti la orgoliul personal, pentru ca in unele situatii devii implicat emotional in joc, ceea ce e gresit.

  Reply
 9. alex

  February 28th, 2013

  Lectia a 6 (ca un jucator cu experienta de poker),totul este pe timp lung,asemenea unei investitii in viata reala.Daca joci corect,poti sa pierzi la inceput citeva miini,dar pe termen lung niciodata nu vei fi in pierdere

  Reply
 10. Ciprian

  November 3rd, 2013

  o lectie foarte importanta care nu am vazut-o aici si care este una esentiala .. NU te gandi pe cati bani joci (daca te decizi treci la un alt nivel in care trebuiesc investiti mai multi bani, vei juca mai restrans/ in carte foarte mult si vei fi un amator pe langa ceilalti)

  Reply
 11. November 18th, 2013

  sa joci corect absolut fiecare mana ,sa nu lasi sa.ti afecteze jocul absolut nici un sentiment.cel mai important ii sa te bucuri de profitul facut la sfarsitul sesiunii de joc pt ca daca te bucuri in timpul jocului de o mana castigat ii natural sa te supere o mana pierduta iar urmatoarele maini sigur nu le judeci corect in prezenta nervilor.eu cred ca asta ii principala conditie pt a fi un jucator castigator in timp pt ca majoritatea jucatorilor stiu ce au de facut,stiu reguli, stiu statistica dar nu stiu sa isi stapaneasca emotiile.

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)