Strategia de geniu – cum sa gandesti ca Napoleon

Posted on January 07, 2017, 12:39 pm
14 mins

Jocul vieţii este un război.

O cauză curata trebuie apărată cu toate mijloacele necesare, chiar dacă unele din ele nu sunt atât de curate precum cauza în sine. Istoria ne-a învăţat că singurul lucru important într-un război este ca la final să îţi atingi obiectivul, să fii învingător. Restul sunt detalii.Din acest motiv, în război este acceptat totul. Dar pentru a câştiga războiul şi nu doar o luptă, este important să ştii când să acţionezi cu diplomaţie şi când să fii decisiv, când să faci un pas înapoi şi când să dezlănţui toate puterile din arsenalul tău.

Şi toate aceste decizii trebuie luate în mijlocul luptei. Când eşti asaltat de emoţii, obosit şi presat de timp.

Cum iei decizia corectă în acel moment?

De ce oameni ca Napoleon Bonaparte, Alexandru Macedon sau Hannibal Barca au reuşit să rămână în istorie ca unele dintre cele mai iscusite genii militare? În spatele mecanismelor de gândire ale acestor personalităţi se afla multe principii ce ar putea face diferenţe enorme dacă ar fi adoptate de un om obişnuit. Dar pentru a fi înţelese, aceste mecanisme au nevoie de o analiză amănunţită.

Scopul acestui articol este sa te învețe să gândeşti ca ei în ceea ce priveşte importanța strategiei de ansamblu.

Te rog să te pregăteşti de lecţie. Profesorii de azi sunt marii strategi ai istoriei.

Viitorul ne este dictat de abilitatea de a lua deciziile potrivite la momentul potrivit

Eşti de acord cu fraza de mai sus? Ar trebui să fii.

În tumultul vieţii suntem înconjuraţi zilnic de evenimente noi, situaţii neprevăzute sau emoţii greu de controlat care ne afectează capacitatea de fi complet raţionali şi de a lua deciziile perfecte.

Aşa cum noi încercăm să influenţăm evenimentele din jur pentru a ne atinge obiectivele, la fel tot ceea ce ne înconjoară încearcă să ne influenţeze în permanenţă.

În acest context este uşor să îţi pierzi claritatea gândurilor. Aproape fără să îţi dai seama te îndepărtezi de pe drumul care duce către ceea ce vrei să obţii de fapt. După un timp te întrebi de ce eşti iar în punctul zero.

Simplul fapt ca de acum inainte vei constientiza ca aceste aspecte influențează deciziile, te poate duce departe. Însă, principiul din spatele strategilor de succes este arta de a fi capabil să vezi dincolo de tumultul luptei prezente, să ai deja calculele făcute cu 10 paşi înainte – să ai o strategie finală, de ansamblu, cu un ultim obiectiv clar definit.

Pentru a acţiona în conformitate cu acest principiu trebuie să ai în permanenţă clar definit scopul tău final şi paşii care te duc acolo. Toate acţiunile tale să fie concentrate pentru obţinerea acelui scop, să nu îţi laşi concentrarea distrusă de micile lupte nesemnificative din decursul vieţii.

Fiind un strateg de cursă lungă vei fi capabil să analizezi toate ramificaţiile şi consecinţele acţiunilor tale pe termen lung. Cu acest principiu în minte, vei scăpa de riscul de a luat decizii greșite cauzat de acele situaţi în care avantajele imediate sunt foarte atrăgătoare, însă consecinţele pe termen lung pot fi dezastruoase.

Cu obiectivul final fixat dinainte, nu vei mai fi succeptibil greşelilor cauzate de decizii emoţionale de moment. Astfel, vei fi mereu cu un pas înainte, dirijând toate evenimentele în favoarea scopului tău, exact ca un general care analizează războiul de undeva de sus, în ansamblul său. Și nu din mocirla luptei, unde înţelegerea lui asupra evenimentelor este cu mult restrânsă. Acţiunile tale vor fi gândite ca și campanii şi nu ca lupte individuale.

Odată ce ai stabilit obiectivul final şi strategia pentru a ajunge acolo, vei fi capabil să îţi controlezi emoţiile, să fii un observator obiectiv al evenimentelor şi să calculezi înainte consecinţele acţiunilor tale.

Cum stabileşti drumul pe care vrei să îl urmezi?

Să vorbeşti despre strategie în viaţă nu este uşor. Însă partea şi mai grea este să afli ce vrei cu adevărat să obţii din viaţa asta. Care este obiectivul tău final. Mulţi oameni aleargă o viaţă întreagă pentru a sparge codul destinului personal. Unii îl găsesc, alţii mor fără să fi avut un răspuns la această întrebare.

Fiecare dintre noi are obiective diferite – bani, putere, cunoaştere, femei, succes, fericire, elevare spirituală, recunoaştere şi lista continuă cu miliarde de aspecte.

Din păcate, nu îţi pot scrie aici care este destinul tău, însă îţi pot arăta calea spre a fi mai aproape de a-l descoperi.

Voi folosi cuvinte simple, însă mi-ar face placere să vezi dincolo de ele, să meditezi asupra lor, să le vezi esenţa. Şi asta pentru că de cele mai multe ori în simplitate stau ascunse cele mai mari adevăruri. Tindem să trecem cu vederea ce se află exact sub ochii noştri, preferând să căutăm orbeşte himere despre care am auzit povesti confuze.

Viaţa e mai simplă decât atât. Cheia destinului, nu a fost niciodată ascunsă. Am avut-o mereu legată la gât.

Cheia acestea poartă numele de introspecţie. Lasă tumultul vieţii deoparte şi aruncă o privire în interiorul tău. La direcţia în care te-au împins talentele tale native, la ce eşti bun, la ce te-a pasionat dintotdeauna şi ce ţi-ai dorit să devii. Nu te gândi la ce ţi-au spus alţii, ascultă-te doar pe tine.

Imaginea nu va fi de la înceut foarte clară, dar va prinde contur cu fiecare sesiune de mediaţie introspectivă pe care o faci.

Odată ce imaginea a devenit clară, vizualizează în cel mai mic detaliu cum ai fi odată ce ai atins acest obiectiv până la cele mai mici detalii. Astfel, îţi va fi clar care acţiuni te vor duce către ceea ce vrei să devii şi care nu.

În ultimii ani se consuma zilnic atâtea cuvinte pe subiectul acesta, încât avem tendința să îi pierdem adevărata esenţă. Este extrem de important să începi cu un scop clar definit până la cele mai mici detalii. Majoritatea oamenilor denumesc obiective, ceea ce de fapt sunt doar dorințe. Nu e de mirare că eşuează în atingerea respectivelor dorinţe. Un obiectiv se deosebeşte de o simplă dorinţa prin strategia din spatele lui. Prin definirea paşilor care duc către el în cele mai mici detalii. Cu cât ai mai clar obiectivul si cum să ajungi la el, cu atât vei fi sigur că nu laşi nimic să te abată de la drum.

Obiective mari, obiective mici

Tendința naturală a oamenilor este să vadă doar ce este în imediata lor apropiere, să reacţioneze pe moment fără să urmeze paşii unei strategii stabilite dinainte. Se aruncă orbeşte cu capul înainte în lupte mici, sperând că dacă vor câştiga cât mai multe, vor câştiga şi războiul final. Nimic mai fals.

Acest stil de gândire este mic, limitat şi reprezintă o strategie bazată pe reacţie, noroc şi impulsivitate, nu pe analiza detaliată, raţiune şi planificare.

Este important să conştientizezi că tot ceea ce se întâmplă în jurul tău este inter corelat cu alte aspecte şi face parte dintr-un tablou uriaş. Fiind orbit doar de un detaliu, îţi scapă imaginea de ansamblu, care este cu mult mai importantă.

Ce vreau de la tine este să ai mereu mintea deschisă către toate posibilele ramificaţii ale acţiunilor tale. Să fii deschis, abil şi maleabil pentru a putea gândi fără graniţe. Astfel nu vei avea doar abilitatea de a fi cu zece mii de paşi înaintea tuturor, dar vei avea şi capacitatea de a vedea lumea din jur la un alt nivel, observând lucruri care multora le scapă.

Aşa ai o perspectivă de ansamblu. Eşti capabil să priveşti dincolo de amănunte şi detalii ce ţin de prezent. Pe detaliile mici, ce ţin de prezent se concentrează doar cei se bucura de realizarea lucrurilor mici. Îndeplinirea obiectivelor măreţe necesita timp şi o strategie de ansamblu cu multe ramificaţii.

În loc de concluzie

Vreau să realizezi următorul aspect: prezentul se comportă de multe ori că o temniţă pentru gândirea noastră.

Suntem captivii emoţiilor, reacţiilor imediate şi subiectivismului. Aceste lucruri ne fac să vedem realitatea aşa cum vrem noi să apară, cum ne-ar fi uşor să o digerăm şi nu cum este ea de fapt. Subiectiv şi nu Obiectiv.

Toate aceste aspecte care limitează gândirea sunt asemeni gratiilor zi zidurilor unei temniţe. Având mintea flexibilă, conştientizezi importanța de a privi dincolo de aceste gratii, cu cât mintea ta este mai deschisă, mai raţională şi mai flexibilă vei avea puterea să rupi cu totul aceste gratii şi să gândeşti liber, fără limite, să iei în considerare toate aspectele vieţii.

Să fii obiectiv şi nu subiectiv, să vezi cum prezentul poate influenţa viitorul, să nu rămâi ancorat în prezent ci să fii un strateg vizionar. Stabilirea unei strategii îţi oferă această capacitate.

Nu va fi uşor să realizezi un plan detaliat către un obiectiv bine definit, însă te asigur că merită să petreci, ore, zile, săptămâni şi luni pentru asta. Altfel alergi pe un drum haotic pe care vei pierde mai mult timp decât ai fi investit în stabilirea strategiei.

Disponibilitatea de a face acest efort face diferenta dintre un om de geniu si un om mediocru.

Odata ce ai stabilit o direcţie, vei observa cum viaţa ta a căpătat cu adevărat sens. Astfel ai de partea ta calmul unui strateg ce a plănuit ce sa ii rezerve viața și nu așteapta doar ca viața să i se întâmple.

Comments

comments

2

Leave a Reply

  • (not be published)