Vrei sa devii cea mai buna versiune a ta?

Posted on April 24, 2013, 1:28 pm
13 mins

davinciCine eşti tu de fapt? Cum ai devenit ceea ce eşti? Te-ai creat singur sau eşti doar produsul celor din jur? Poţi fi mai mult decât atât?

Ai fi uimit să afli că doar puţin din ceea ce eşti acum este creat cu adevărat de tine şi că în orice stadiu ai fi poţi schimba totul la 180 de grade devenind versiunea ta mai buna. Vrei să afli cum incepi? Citeşte mai departe.

Povestea pe care urmează să o citeşti nu am spus-o multor oameni dar a însemnat enorm pentru viitorul meu.

Cum s-a transformat un esec avut la 14 ani intr-una din cele mai importante lectii de viata

Se întâmpla undeva în şcoala generală. Eram un copil normal, căruia nu îi prea plăcea să înveţe, destul de plictisit de manuale, fără prea multă încredere în el şi căruia orele de Mate i se păreau cea mai cruntă tortură mentală.

Eram privit de colegi şi profesori ca un copil cu rezultate slabe şi ca urmare nici eu nu mă vedeam cu mult mai strălucit. Cele mai mari probleme le aveam la Română şi Matematică. Problemele astea au fost aşa de mari încât am reuşit ca în clasa a 7-a să rămân repetent la Limba Română.

Atunci mi-am luat o palmă zdravăna de la realitate şi a fost un moment extrem de dureros pentru mine. Am fost atât de furios încât am făcut un pact cu mine însumi şi mi-am impus să le dovedesc tuturor că pot mai mult.

Părinţii au avut inspiraţia de a mă muta la altă şcoală. Aici eram elevul nou. Ceilalţi nu ştiau nimic despre mine. Nu ştiau că eram repetent nu ştiau ce pot şi ce nu pot. Eram ca o planşă albă de hârtie pe care îmi puteam desena ce imagine doresc. Doar că de data asta am decis să nu mai împrumut pensula nimănui.

Puteam fi oricine vroiam să fiu şi m-am reinventat.

Dacă până atunci nu reuşisem să citesc nicio carte, de atunci am început să citesc câte 2 cărţi pe săptămână şi uneori chiar trei. Cu un an în urma eram printre cei mai slabi la Geometrie iar acum devenisem cel mai bun, eram şi printre cei mai buni la Română şi în scurt timp ştiam Limba Engleză mai bine ca niciodată. Aveam senzaţia că ştiu Istoria şi Geografia dintotdeauna şi fiecare caiet era ordonat şi aranjat cu sfinţenie, nu ratam nicio lecţie şi făceam de fiecare dată mai mult decât îmi cereau profesorii.

Tot atunci mi-am făcut acasă propriul laborator unde făceam experimente la fizică şi chimie. Micul meu laborator din baia mică era plin cu aparate construite de mine, eprubete, insectare, roci, substanţe chimice şi planşe anatomice desenate cu mâna mea. Îmi amintesc că la un moment dat mă apucasem să fac şi diverse disecţii pe broaşte şi şopârle.

Tot în acea perioadă am cunoscut un profesor de religie (Daniel Gherasim) care m-a ajutat să îmi fac o expoziţie de icoane şi care a jucat un rol uriaş în a mă ajuta să îmi dezvolt încrederea în mine şi pentru asta vreau să îi mulţumesc.

Pe scurt reuşisem să mă schimb total, îmi doborâsem cu mult limitele şi scăpasem de condiţionarea celor din jur. Ba mai mult, acum părerea celorlalţi lucra în favoarea mea şi reuşisem să ajung acolo unde îmi propusesem.

“Cand voi renunta la ceea ce sunt, voi deveni ceea ce as putea fi” – Lao Tse

Atunci am învăţat o lecţie importantă şi anume că trebuie să renunţi să te gândeşti la lipsuri ca fiind o parte din identitatea ta. Crezi că eşti liber să fii cea ce vrei dar de fapt, eşti prins în limitările proprii fără să îţi dai seama.

Trăim mulţumiţi cu defectele noastre şi le considerăm ca fiind pur şi simplu o parte din noi. Astfel alegem să scăpăm de tot disconfortul generat de schimbare considerându-ne a fi doar “elevul mediocru”, “grasul simpatic căruia îi place să mănânce şi să facă glume pe seama lui”, “leneşul căruia nu îi place să muncească”, “timidul fără succes la femei”, “ghinionistul căruia nu îi iese nimic” sau “comodul care nu are voinţa de a se apuca de un sport şi prefera să joace World of Warcraft” şi aşa mai departe.

Ca toată situaţia să devină şi mai disperată, toţi cei din jur îţi întăresc propria părere despre tine şi ajungi să rămâi închis într-un balon mare de sticlă format din părerile celorlalţi şi de propriile convingeri.

Dacă ai citit materialul nostru gratuit “Arta Persuasiunii” (click aici) probabil ştii deja cîte ceva despre Legea Psihologică a Aşteptărilor care spune că “avem tendinţa să performăm la nivelul aşteptărilor celorlalţi.” Prin urmare aşteptările pe care le ai tu sau ceilalţi de la tine joacă un rol foarte important în viaţa ta aşadar fii în permanenţă conştient de ele.

Realizăm greu că ne lăsăm prea mult influenţaţi de lumea din jurul nostru, de părinţi, de trecut, de prieteni, de societate de iubite, amante sau soţii de prieteni şi de mass media.

În loc să ne creăm singuri personalitatea, se întâmplă adesea să ne lăsăm construiţi de tot ceea ce ne înconjoară. Din păcate, de multe ori lucrarea finală nu este tocmai o operă de artă…

E aşa uşor să îţi laşi caracterul format de mediul în care trăieşti şi de părerile altora despre tine, încât uiţi că tu ai cel mai important cuvânt de spus în toată ecuaţia.

Este adevărat că odată ce ai întipărită în minte o anumită părere despre tine, devine extrem de greu să o schimbi, deoarece simţi că pierzi o parte din ceea ce te defineşte ca persoană. Poate te gândeşti că în ciuda faptului că obişnuinţele tale toxice te împiedică să îţi atingi adevăratul potenţial, te ajută în schimb să fii confortabil şi ai o identitate – Îţi zici că ăsta eşti tu. Problema este că obişnuieşti să te gândeşti atât de mult la ceea ce eşti deja, încât uiţi să te concentrezi pe ceea ce poţi deveni.

Fără să îţi dai seama trăieşti într-o rutină zilnică exact la fel ca broasca din poveste care stătea într-un bol cu apă pus pe foc. La început când apa e călduţă broasca se simţea bine şi înota fericită de colo colo. Mai apoi însă, când apa a devenit prea caldă, ea simte pericolul şi vrea să scape, dar nu mai poate. A stat deja prea mult. A amorţit şi nu mai poate sări…

Odată ce îţi accepţi defectele ca fiind o parte din tine, îţi semnezi sentinţa la “moarte” cu propriul sânge. Este ca şi cum ţi-ai pune singur gâtul sub lama călăului şi ţi-ai închide porţile către adevăratul tău potenţial.

Concluzie

Am văzut pe propria piele că se întâmplă lucruri extraordinare în momentul în care decizi că eşti mai mult decât ceea ce cred alţii despre tine sau chiar decât ceea crezi tu însuţi că eşti. Ce se va întâmpla când tipul leneş devine cel mai organizat şi harnic om pe care îl cunoşti sau când grăsanul simpatic reuşeşte să slăbească şi îşi transforma trupul într-un corp de războinic?

Decizia îţi aparţine în totalitate.

Un bărbat adevărat este creat de forţa propriei voinţe şi nu de cea a celor din jur. În momentul în care decizi să îţi iei destinul în propriile mâini şi renunţi la a fi cel vechi pentru a deveni cel nou, în mintea ta are loc un salt cuantic.

Poţi deveni asemeni oamenilor pe care îi respecţi şi poţi face tot ceea ce alţii au făcut deja şi chiar mult mai mult. Tot ce trebuie să faci este să alegi să spargi balonul de sticlă ce te desparte de adevăratul tău potenţial.

Ciocanul ţi l-am dat eu, dar cel ce loveşte nu poţi fi decât TU.

Baftă!

 

 
 

Comments

comments

2

5 Responses to: Vrei sa devii cea mai buna versiune a ta?

 1. Stefan Iulian

  April 25th, 2013

  La fel am patit si eu cand am ajuns la liceu din ultimul la Matematica si Romana am ajuns sa particip la concursuri si chiar sa vin cu premii acasa si sa fiu primul din clasa . Nu am fost destul de inspirat incat sa lucrez si la partea cu socializarea, insa acum ca am terminat liceul am inceput sa muncesc mult la ceea ce tine de dezvoltare personala.

  Reply
 2. Eduard

  April 27th, 2013

  Foarte foarte tare articolul ,ai fost mai mult decat inspirat omule!
  Un adevarat ciocan pentru multi dintre noi,la cat mai multe articole!

  Reply
 3. April 30th, 2013

  apreciere maxima pentru articol 😉

  Reply
 4. May 3rd, 2013

  Bravo, foarte adevarat si emotionant ce ai scris, m-am regasit si eu in cuvintele tale, chiar daca sunt fata! Cred ca sunt mai degraba pentru orice om, nu neaparat barbat, orice om, care lasa smiorcaielile deoparte si isi intinde limitele, limite impuse de el, de fapt sau de cei din jur, limite care nu sunt deloc reale, noi putem cu mult mai mult sa infaptuim decat ne imaginam ca putem.

  Cum zici si tu: “Am văzut pe propria piele că se întâmplă lucruri extraordinare în momentul în care decizi că eşti mai mult decât ceea ce cred alţii despre tine sau chiar decât ceea crezi tu însuţi că eşti. ”

  Esti foarte ambitios si ma bucur ca exista oameni ca tine!

  Uite, am scris si eu zilele astea un articol, vis-a-vis de atitudine si frica si actiune, sper sa iti placa: http :// www. culegvise.ro/1317-pentru-mine-atitudinea-este-mai-importanta-decat-faptele/

  Reply
 5. Marius

  October 13th, 2013

  Foarte bun articolul. Un site dedicat fix acestui subiect, al atingerii potentialului maxim, este bestofyou.ro .. Articole interesante si utile..

  Reply

Leave a Reply

 • (not be published)